BJELOVAR – Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 40-godišnjaka s prebivalištem u jednom bjelovarskom prigradskom naselju. Ovog oca čak 17 djece od kojih je deset punoljetno, tereti se zbog počinjenja četiri kaznena djela povrede dužnosti uzdržavanja koje je počinio u razdoblju od ožujka 2019. do rujna prošle godine. Iako je po rješenju Općinskog suda u Bjelovaru bio u obvezi da na ime uzdržavanja za četvero djece njihovoj majci plaća mjesečni iznos alimentacije od po 500 kuna, 40-godišnjak to nije činio.

-Iako je radno sposoban, on nije doprinosio njihovom uzdržavanju i time je svoje četvero djece zakinuo za ukupno 24 tisuće kuna. Time je počinio četiri kaznena djela protiv braka, obitelji i djece povredom dužnosti uzdržavanja, a optužnicom je predloženo da mu se za svako od počinjenih kaznenih djela utvrdi kazna zatvora u trajanju od po četiri mjeseca. Predloženo je, nadalje, da ga se osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca s time da mu se izrekne uvjetna osuda tako što se određuje da se jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 14 mjeseci neće izvršiti ako 40-godišnjak u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Određeno je i da mu se odredi posebna obveza da kroz vrijeme od dvije godine plati dospjele, a neplaćene iznose uzdržavanja u ukupnom novčanom iznosu od 24 tisuće kuna oštećenicima odnosno njihovoj zakonskoj skrbnici. Također, izrečena mu je i posebna obveza da ubuduće mora uredno ispunjavati dužnost uzdržavanja uz stručnu pomoć nadležnog tijela za probaciju s time da će se uvjetna osuda opozvati i odrediti izvršenje izrečene kazne ako 40-godišnjak u određenom roku navedene posebne obveze ne izvrši u potpunosti ili u većoj mjeri. Tijekom ispitivanja pred policijskim službenicima 40-godišnjak se branio šutnjom, no materijalni dokazi očito su bili dovoljni za podizanje optužnice protiv ovog Bjelovarčanina.

Foto – ilustracija