Kao i Grad Bjelovar i Općina Berek svoj je dan proslavila 29. rujna koji se ujedno slavi i kao dan njihova zaštitnika Svetog Mihovila. Obilježavanje Dana Općine Berek bila je prigoda za održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća na kojoj su istaknuti realizirani projekti, ali i planovi za budućnost.
-Jedan od najvećih zahvata je dovršetak projekta izgradnje doma u Gornjoj Garešnici za koji još uvijek nismo dobili sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja i kako sada stvari stoje dom ćemo morati završiti iz vlastitih izvora. Izgradnja je u tijeku, a ukupno će se uložiti 800 tisuća kuna, dok se od Ministarstva regionalnog razvoja nadamo dobiti nešto iznad 300 tisuća kuna – naglasio je načelnik općine Berek Mato Tonković.
Požalio se i na lošu politiku države koja je svojom odlukom dodatno opteretila općine, posebice prebacivanjem novih kilometara prometnica u njihovu nadležnost. Tako je samo Općina Berek dobila na brigu oko tridesetak kilometara prometnica, ali ne i novac za njihovo održavanje.
Standard koji zaslužuju
– Samo za održavanje, košnju i eventualno zimsku službu, treba namaknuti 150 tisuća kuna iz proračuna, a o nekim asfaltiranjima nema niti govora. Dobili smo dosta makadama, lošeg asfalta, a neke ceste su zapravo zemljani putovi – kazao je Tonković.
Dan Općine Berek i Dan njihova zaštitnika Svetog Mihovila svim mještanima čestitao je i župan Damir Bajs.
-Berek je uvijek bio mjesto ljudi koji su puno radili, ali što se tiče cesta, vodovoda, aktivnosti škole, infrastrukture i mnogih drugih stvari to se događalo i rješavalo postepeno. Sva ta obnova i ulaganja dogodila su se u posljednjih dvadeset godina. Dakle, u međuvremenu ceste su asfaltirane, domovi su obnovljeni, vodovod je prošao gotovo cijelom općinom, a i škola je kompletno renovirana. Moramo ljudima dati standard kojeg oni zaslužuju da bi ostali tamo gdje žive, a Berek je lijepi primjer toga – istaknuo je župan Bajs na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Berek.(dv)