Opća bolnica Bjelovar još je jedan korak bliže gradnjih nove zgrade. Naime, sukladno projektu gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar koji je dobio zeleno svjetlo nadležnih ministarstva, Vlade, ali i Europske unije predviđena je i izmjena i dopuna tehničke dokumentacije i nadzora, a nakon postupka javne nabave taj dio posla dobile su dvije tvrtke Institut IGH d.d. Zagreb i Capital Ing d.o.o. Zagreb.

Proteklog tjedna ravnatelj OB Bjelovar Ali Allouch potpisao je ugovore s predstavnicima spomenutih tvrtki koje bi svoj posao trebale dovršiti do jeseni kada bi trebao biti raspisan i sam natječaj za izvođača radova. Ukupna vrijednost poslova vezanih uz izmjenu i dopunu tehničke dokumentacije i usluga nadzora iznosi 5,7 milijuna kuna, a sredstva su u većem dijelu osigurana putem projekta iz europskih fondova.

 Treći u Hrvatskoj

-Za nas je ovo važan dan jer smo napravili veliki korak prema početku realizacije našeg projekta. Hvala svima koji nam pomažu u ovom projektu koji je od velike koristi davateljima i primateljima usluga naše nove bolnice – kazao je ravnatelj Allouch. Zadovoljstvo budućom suradnjom iskazao je i Josip Brajdić, prokurist tvrtke Institut IGH d.d. Zagreb, ne skrivajući zadovoljstvo što je njegova tvrtka na javnom natječaju za stručni nadzor uspjela pobijediti konkurente.

– Naši konkurenti na ovom projektu potpisom ovog ugovora postat će naši partneri. Svi ćemo biti u istoj priči s istim ciljem, a to je da ovaj projekt privedemo kraju unutar zadanih rokova te unutar budžeta i sa zadovoljavajućom kvalitetom – kazao je Brajdić s kojim se složio i Marko Jagačić, direktor tvrtke Capital Ing d.o.o. Zagreb, koji je napomenuo kako za njegovu tvrtku ovaj projekt predstavlja jedan djelić povijesti s obzirom da je ga je tvrtka Capital Ing već davno prije započela.
-U ovom trenutku imam osjećaj da smo nadomak toga da se ovaj projekt napokon i realizira i vjerujemo da će to biti tako – kazao je Jagačić, a isti cilj ima i župan Damir Bajs koji je istaknuo kako je Opća bolnica Bjelovar tek treća opća bolnica koja se gradi u Hrvatskoj što pokazuje da čitav proces nije ni lagan ni jednostavan.

Novi standard

-Međutim, postoji potreba da se bolnica koja ima sjajnu tradiciju i povijest, ali koja ima zgrade iz 18., 19. i 20. stoljeća, pretvori u modernu bolnicu standarda 21. stoljeća. Bez toga nema napretka, nema mogućnosti zdravstvene zaštite za 130 tisuća osiguranika. Moram naglasiti da sada idemo korak prema samoj gradnji. Uvjeren sam da će oni koji su dobili ovaj posao napraviti posao na vrijeme i u roku kako bi najesen bili u mogućnosti raspisati glavni natječaj – onaj iz izvođača radova te kako bi do kraj 2021. godine došli do kraja gradnje nove bolnice – naglasio je župan Bajs.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorsko-bilogorskoj županiji i Općoj bolnici Bjelovar uspješno su prošla dva europska projekta za dodjelu bespovratnih sredstava za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar i to na natječajima „Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici i kirurgijama“ i „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti“ vrijedna 70 milijuna kuna, a nakon odobrenja projekta putem Ministarstva regionalnog razvoja osigurano je još dodatnih gotovo pet milijuna kuna za navedeni projekt. Nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja krenulo se u projekt jer Opća bolnica Bjelovar nakon zelenog svjetla Županijske skupštine već je osigurala preostalih 90 milijuna kuna potrebnih za gradnju, a povrat sredstava vršit će se po završetku projekta iz decentraliziranih sredstava.

Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja, dok će svi zaposlenici imati mogućnost rada u modernoj bolnici. Tako će u konačnici najveći projekt u zdravstvu u posljednjih četrdeset godina u našoj Županiji omogućiti daljnje podizanje kvalitete zdravstvene zaštite, ali i uvođenje novih metoda u liječenju pacijenata.