Prema dugoročnim prognozama meteorologa, očekuje nas „pakleno“ ljeto u kojem će temeperature dosezati i 38 stupnjeva Celzijevih, što je istodobno uz paljenje crvenog vremenskog alarma, upozorenje i kako idućih mjeseci valja pripaziti na vlastito zdravlje, posebice kada je riječ o zaraznim bolestima.

Već je znano kako je „kraljica“ ljetnih oboljenja salmonela, potom slijede crijevni virusi kojih je oko 90 vrsta, a neki od njih u pojednim slučajevima mogu rezultirati i težim oboljenjima poput seroznog meningitisa. Kako bi još više naglasili prisutnost ljetnih bolesti i na našem području, razgovarali smo s umirovljenim epidemiologom dr. Vladimirom Halaukom, dugogodišnjim ravnateljem županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koji podsjeća na nekoliko epidemija iz ranijih godina.

Začuđeni svatovi

-Slučaj s najviše oboljelih od salmonele zabilježen je 1985. godine u Ivanskoj gdje se na svadbi 40 uzvanika zarazilo pilećim mesom. Srećom, svi su izliječeni bez dodatnih posljedica. Potom je početkom 90-ih na Vidikovcu u dvije obitelji oboljelo pet ukućana, a salmonela je pronađena u jajima i kolačima, dok su se i kasnijih godina pojavljivali sporadični slučajevi oboljenja. To znači kako bez obzira na čuvanje hrane u hladnjacima opreza nikada ne manjka, pri čemu posebice valja obratiti pozornost na pripremanje pojedinih namirnica jer bakterija salmonele može „preživjeti“ temperaturu i od 80 stupnjeva – upozorava dr. Halauk.

Kako će za visokih temperatura mnogi potražiti osvježenje na ribnjacima ili pak potocima u kojima nije ispitana kakvoće vode, iskusni liječnik upozorava na moguće opasnosti koje vrebaju neoprezne kupače, što potvrđuje slučajem s kraja 80-ih godina.

Štakorska groznica

-Dvojica braće su se kupala ispod mosta na Bjelovackoj i „pokupili“ leptospirozu, odnosno štakorsku groznicu. Bolest se širi u slučajevima nehotičnog gutanja zagađene vode ili ogrebotina na tijelu, a moguća je zaraza ulaskom klice kroz kožu. U težim slučajevima oboljenja javljaju se oštećenja bubrega i jetre, praćena temperaturom i žuticom, što zahtjeva bolničko liječenje – dodaje naš sugovornik.
Premda nije riječ o isključivom sezonskom oboljenju, na našem području su se tijekom ljeta pojavljivale i epidemije zarazne žutice. Po brojnosti prednjači slučaj iz Donjih Mosti gdje je početkom 90-ih oboljelo 25-ero djece, kao i naselju Đurinac u Velikoj Pisanici, ali s osjetno manjim brojem.

Kako preduhitriti bolesti probavnih organa koje su najizraženije tijekom ljeta? Liječnici ponajprije savjetuju oprez u termičkoj obradi, lakopokvarljive namirnice bi se trebale isključivo čuvati u hladnjacima čemu dodaju i redovito održavanje osobne higijene. Uz to, u restoranima valja konzumirati topla jela koja se pripremaju neposredno prije obroka, obzirom je njihova priprema sigurnija od ostalih načina spravljanja hrane.(čr)

Stižu i opasni krpelji

Premda je već zabilježeno njihovo pojavljivanje, sezona krpelja očekuje se za 10-tak dana . Potvrđuje to i voditeljica Odjela za infektologiju bjelovarske Opće bolnice dr. Maja Majetić-Sekovanić podatkom kako do sada nije potvrđen niti jedan slučaj meningoencefalitisa što ne znači kako prije odlaska u šumu ili na druga mjesta u prirodi ne treba biti oprezan. Dio djelatnika Hrvatskih šuma koji se redovito cijepe protiv ovih nametnika tvrde kako nisu primjetili njihovu značajniju pojavnost no prethodnih godina, a liječnici svim ljubiteljima prirode, kao i ostalima preporučuju cijepljenje u Zavodu za javno zadravstvo po cijeni od 280 kuna što će platiti iz vlastita džepa.