BJELOVAR – Na prometni problem bjelovarskog sjevera ovih dana nam se požalio Bjelovarčanin Josip Jambreković. Nije, tvrdi, jedini u tom dijelu grada koji svakodnevno na škripu kočnica u strahu istrčava iz kuće. Njegova kuća na svega je nekoliko metara od prvog raskrižja u Ulici Kamila Kolbe, a takvih je presijecanja duž spomenute ulice još nekoliko. I ne bi bilo ničega spornog, kaže naš sugovornik, da su se potrudili u Gradu Bjelovaru i policiji zaštiti svoje građane i goste, ali kada su situacije prepuštene slučaju na to ne može ostati ravnodušan.

-Niti na jednom raskrižju nema znakova, niti stopa, niti onoga koji bi odredio cestu s prednošću prolaza. Naravno da svi koji su išli u autoškolu onda trebaju znati da u takvim slučajevima vrijedi pravilo desne strane, ali osim što ga mnogi ne poštuju u ovom dijelu grada niti ne mogu jer im poglede na desno zaklanjaju živice. Ovo je prometni dio i pješacima i to najviše školarcima, a i automobilima koji prečesto jure brzinom puno većom od dozvoljene i pitanje je dana kada će netko teže stradati. Nemamo dječje igralište. Djeca se okupljaju na parkiralištu kod stambene zgrade, nemamo nogostupe, prometne znakove, a slovimo kao novo naselje u kojem je kao za razliku od povijesne jezgre nastupio moderni urbanizam. Svi smo žalosni zbog toga jer je posrijedi očigledna aljkavost – požalio se Josip.

Upozorava da što prije apeliramo na sve mjerodavne službe, kako gradske tako i policijske da što prije nešto poduzmu i svojim građanima osiguraju sigurnost. U njegovo ime to smo i učini, ali nismo sigurni da su nas i jedni i drugi doživjeli ozbiljno.

Sporna mjesta u ulici Kamila Kolba

U tijeku je popuna i popravak vertikalne signalizacije u Bjelovaru. Zahvaljujemo na sugestiji vašega čitatelja, uputit ćemo PZC, koji je i nadležan, na uklanjanje eventualnih nedostataka – kratko su odgovorili iz Grada Bjelovara.
Posebnu, vlastitu odgovornost u svemu ne vide niti u Policijskoj upravi Bjelovarsko-bilogorskoj.

Sukladno članku 5., stavak 1. točka 1. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa jedinice lokalne samouprave uređuju promet na svom području tako da određuju ceste s prednošću prolaska, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove. Izvođač radova za grad Bjelovar je PZC Bjelovar koji obavlja poslove postavljanja prometnih znakova po njihovom nalogu – skinuli su policajci odgovornost za sebe. (sk)