Među bilogorske divlje životinje Stanislav i Vladička Kralik od nedavno svrstavaju i pse. Nije ih na takvu klasifikaciju natjeralo neznanje ili bujna mašta, već nemoguć suživot s kućnim ljubimcima koji to već odavno nisu.

– Nedavno je jedan od susjeda bos dotrčao u naše dvorište ne bi li Undi, našem psu, spasio život. Napao ga je jedan od šestero pasa koji već mjesecima harače po našem naselju. Jadni Undo u znak predaje legao je na leđa, no krvoločnom napasniku, dvostruko većem od njega, to nije značilo ništa. Da ga susjed nije otjerao štapom, rastrgao bi našeg ljubimca – prepričava posljednji nemili događaj Stanislav. Kaže, njihov se život na nekada mirnom i poželjnom mjestu za odmor, zbog prirodne idile i lijepih kuća popularno nazvanom “ćurlovački Beverly Hills”, pretvorio u noćnu moru. Supružnici Kralik ondje žive već 18 godina i, kažu, nikada nisu doživjeli ništa slično onome što ih snalazi posljednjih pola godine.

Krvoproliće u kokošinjcu

Čopor od šestero velikih pasa lutalica koji slobodno šeće čitavim naseljem nikome ne da mira.
-U kolovozu prošle godine jednog smo zatekli u kokošinjcu sa svježim perjem u zubima. Da nešto nije u redu shvatili smo kada je susjeda pitala što se dogodilo da su naši pijevci na ulici. Kokoši nam je zaklao. Nemamo mira tijekom cijelog dana. Laju ujutro, poslijepodne i navečer. Ničega se ne boje i mi koji inače volimo životinje i ne mislimo da su krvoločne za one koji im žele dobro, nismo više sigurni – uzrujana je i Vladička. Nije da ništa nisu poduzeli, kaže. Mjesecima već uzaludno zovu na sve moguće mjerodavne adrese. No, osim kazni koje su platili za vlastite pse, drugog odjeka nema.

– Jedan nas je susjed dva puta prijavio policiji i oba smo puta platili kaznu. Prvi put 350 kuna, a drugi put smo išli i na sud i platili stotinjak kuna jer je susjed tvrdio da je naš pas hodao izvan dvorišta. Sada kada mi zovemo policiju da cijelo naselje obrani od opasnih pasa lutalica, nitko ne poduzima ništa. Ispituju nas znamo li čiji su psi i slično. U Općini komunalni redar tvrdi da nemaju nikakve mogućnosti pse skloniti, a primjećujemo da su sve ljući i ljući i bojimo se da bi ovako gladni mogli svašta učiniti. Grozimo se i same pomisli što će biti kada u proljeće u naselje počnu s bakama i djedovima dolaziti djeca koja se vole igrati vani – upozoravaju Kralikovi. Da su njihove bojazni opravdane dokazuje i činjenica da su, kažu, zajedno sa susjedima nedavno vidjeli kada je isti razjareni čopor pasa, na par stotina metara dalje, rastrgao srnu.

 Napad na čovjeka

– U želji da ih za dokaz fotografiram, jedan sam dan s psećim kolutićima ušla među njih, da bi mi jedan skočio na prsa. Nije me ugrizao, ali ogrebao jest. Nekada sam uzgajala njemačke ovčare i pasa se ne bojim, kao niti oni mene, ali dobro znam da ovakvo ponašanje, kad oni dotrčavaju i skaču na nepoznate ljude, nije nimalo uobičajeno. I moram priznati, u tom se trenutku nisam osjećala nimalo lagodno – svjedoči Vladička. Tvrdi da isti problem imaju i svi susjedi. Na ulicu i jedni drugima na kavu više ne izlaze bez štapa u ruci kako bi obranili sebe i svoje ljubimce i domaće životinje. (

 Ne može danonoćno stražariti

S cijelom situacijom upoznat je komunalni redar Općine Veliko Trojstvo Antonio Babec. No, kaže, za njegovog dolaska u naselje pse na javnoj površini nije zatekao. Bojeći se da će mještani tvrditi da to nije istina, čak je u pratnju pozvao i policiju.

– No, da sam ih i zetekao izvan privatne parcele nešto bih mogao učiniti tek kada bih utvrdio jesu li čipirani. Nesavjesnim vlasnicima moći stati na kraj tek kada se počne primjenjivati novi Zakon o zaštiti životinja. Onda ćemo moći ići od dvorišta do dvorišta i provjeravati imaju li svi psi čip. Usto, isti Zakon propisuje da se do 2019. moraju otvoriti azili. No, ne znam kako će se to kod nas rješavati jer otvaranje jednog stoji 4,5 milijuna kuna. Baš sada su u pripremi općinske odluke kojima moramo kroz ovu godinu odrediti kako ćemo i gdje zbrinjavati napuštene pse – odgovara Babec. Ujedno se opravdava kako je on komunalni redar za tri općine pa mu je teško svaki dan stražariti u jednoj ulici ne bi li četveronožne uljeze zatekao na licu mjesta.