Prošlog tjedna, u razmaku od svega nekoliko sekundi, pod rotirkama prema Čazmi iz Bjelovara su odjurile čak dvije hitne pomoći. Zavijajući zvuk Bjelovarčanima je ledio krv u žilama. Pomišljajući na najgore, mnogi su kroz glavu vrtjeli strašne prizore nedavne prometne nesreće na bjelovarskoj obilaznici, gdje je život izgubilo pet osoba.

– Halo, brzo šaljite ekipe, kod crkve u Narti automobil se zaletio pod kamion. Tri su osobe teško ozlijeđene – otprilike tim je riječima samo par minuta prije muškarac na noge dignuo bjelovarske hitne službe. U tren oka na mjesto događaja došle su čak dvije ekipe hitne pomoći te čazmanska policijska ophodnja koju je alarmirao Hitni medicinski prijem Bjelovar. Međutim, prometnoj nesreći ni traga ni glasa. Od policijskog glasnogovornika Dražena Medveda doznajemo da su kola hitne pomoći obišla i relaciju prema Štefanju i Ivanskoj, no ni tamo ništa nije pronađeno.

– Ponovljenim pozivima od strane HMP i OKC-a prema broju mobitela s kojeg je zaprimljena dojava, više nitko nije odgovarao na pozive. Zbog sumnje da se radi o lažnom prijavljivanju događaja, nastavlja se kriminalističko istraživanje ovog događaja – izvjestio je Medved. Da “neslani” šaljivdžija baš neće dobro proći bit će mu jasno čim ga policija i sud suoče s kaznenim odredbama. Naime, za lažnu uzbunu može ga snaći kazna zatvora do tri godine, a bolje je i ne pomišljati što bi bilo da je nekome drugome u tom trenutku stvarno trebala hitna pomoć. Da se takvima učinkovito staje na kraj potvrdio nam je Marijan Radoš, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Bjelovar. Oni koji se odluče opasno igrati s pozivom na broj 112, služba zloupotrebljivača preko telefonskog operatera isključuje iz sustava. Prije sedam godina kod 25 korisnika se moralo posegnuti za tom mjerom. Od tada je broj samo padao, a prošle i pretprošle godine takvih potreba uopće nije ni bilo.

– Nastojimo edukacijama smanjiti pritisak da se netko igra pozivom na 112, isto tako možemo preko naših službi i odgovarajućih programa stati na kraj svakoj lažnoj dojavi. Isključenje je preventivni postupak do okončanja eventualnog kaznenog postupka – pojašnjava Radoš.