Karcinom mi je prvi put dijagnosticiran prije deset godina. Išla sam na ultrazvuk i tako je bolest otkrivena. Ubrzo su mi odstranili lijevu dojku, primila sam kemoterapije i zračenja, a pet godina sam uzimala terapiju nakon čega sam mislila da je sve u redu. Međutim, nakon osam i pol godina, ponovno prilikom redovitog ultrazvučnog i mamografskog pregleda, bolest mi je otkrivena na desnoj dojci tako da sam prije dvije godine završila na još jednoj operaciji – riječi su ovo Ane Križanec, žene za koju bismo danas mogli reći kako je dvaput u svom životu uspjela pobijediti ovu opaku bolest. Za sebe danas kaže da je sretna žena, no sam početak, prisjeća se, bio je izuzetno težak.

Danas sam sretna

-Na prvu se uopće nisam snašla. Kada mi je liječnik rekao dijagnozu i da moram na hitnu operaciju, doživjela sam šok. Jednostavno nisam mogla vjerovati da se to dogodilo baš meni. Tada me liječnik pitao jesam li sama došla u Zagreb, a kada sam rekla da sam sa suprugom, posao nas je na kavu. Poslušala sam, a kada smo se vratili, dogovorili smo termin za operaciju i tako je počela moja borba – kaže naša sugovornica dodajući kako je gotovo isti scenarij, nažalost, proživjela i nekoliko godina kasnije. Ipak, sada uzima potrebnu terapiju i osjeća se dobro.

-Idem na redovite kontrole koje su mi zapravo i spasile život i slijedim upute liječnika. Osjećam se dobro iako nakon svih tih zračenja i kemoterapija organizam više ne može biti kao nekada, no ja sam sretna. Imam obitelj koja je uz mene sada, a zajedno smo proživjeli i najteže trenutke. Ujedno mi je njihova podrška bila i najvažnija na mom putu do zdravlja. Kada su čule moju dijagnozu, moje su mi kćerke rekle da će se to riješiti nakon čega ću biti nova žena, a nikada mi nisu pokazale koliko im je teško bilo. Također, moj suprug je i u vrijeme samog liječenja, ali i sada je tu što god da zatrebam. Uz njih sam sve izdržala – naglasila je gospođa Križanec. Slične priče godišnje u Hrvatskoj proživi više od 2500 žena, a nažalost umire njih tisuću.

Važnost psihe

-To znači da svaka sedma do osma žena u Hrvatskoj oboli od karcinoma dojke. Kada je riječ o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, unazad četiri do pet godina godišnje oboli između 70 i 80 žena što karcinom dojke smješta na prvo mjesto karcinoma od kojeg obolijevaju žene – kaže Želimir Bertić, predsjednik županijske Lige protiv raka. Upravo je njima i borbi ove zloćudne bolesti posvećen mjesec listopad, a protekle je subote na bjelovarskoj tržnici Udruga žena liječenih od karcinoma dojke Biser Bjelovar u organizirala humanitarnu akciju te time obilježila Dan protiv raka dojke i Dan ružičaste vrpce koja je simbol borbe protiv ove zloćudne bolesti. Naime, upravo ružičastu traku nose svi oni koji pružaju podršku oboljelima od karcinom dojke kao i znak te podrške.

-Prije svega bih ženama željela poručiti da što više trebaju voditi brigu o sebi i svom tijelu te redovito obavljati samopreglede dojki. Ako se bolest pojavi, neka se ne boje. Rak dojke je izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Osim što je važno poslušati liječnike, izuzetno je važna i podrška okoline, ali i sama psiha žene. Stoga ih pozivam da se jave u našu udruge jer mi smo tu da im pomognemo s naše ženske strane. Naime, na putu do zdravlja, psiha žene je vrlo važna jer upravo ona može napraviti putno toga dobro, ali i puno lošeg. Mi u udruzi imamo psihologinju volonterku koja radi pojedinačne terapije s našim članicama kada god je to potrebno, a to je izuzetno važno – kaže Milica Carek, predsjednica Udruge žena liječenih od karcinoma dojke Biser Bjelovar.