Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – U subotu je jedan Bjelovarčanin (44) putem internet oglasnika doživio tešku prijevaru na kojoj je izgubio nekoliko tisuća kuna. Naime, kako javlja PU bjelovarsko bilogorska, Bjelovarčanin je na internetskoj stranici Facebook uočio reklamu trgovine raznih marki ručnog alata i to renomiranog proizvođača po znatno povoljnim cijenama.

Budući da je kontakt za kupnju bio moguć samo preko SMS poruka poslao je upit za komplet alata po cijeni od 150 €, a koji je snižen sa 1100 € i naručio. Prodavatelj ga je tražio podatke o broju kartice tekućega računa, datum do kada ista vrijedi i podatke o brojevima sa stražnje strane kartice (radi se o tri kontrolna broja kojima se potvrđuje kartica kod kupnje preko Interneta), koje je ne sumnjajući oštećeni i poslao. Nekoliko dana kasnije je iz prometa po tekućem računu uočio kako je s njegovog računa obavljeno nekoliko transakcija kojima je oštećen za više tisuća kuna.

Policija zbog ovakvih prijevara želi istaknuti sljedeće:

Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, upozoravamo građane da budu oprezniji i da ne nasjedaju na povoljne i primamljive oglase o prodaji/ili nabavci različitih proizvoda i predmeta, pa čak i vozila ili životinja. Počinitelji prijevara u pravilu su pristupačni i uvjerljivi, a ponekad se sva komunikacija odvija elektronski ili mobitelom. Građani bi trebali biti oprezni prilikom narudžbe i kupovine različitih, najčešće neprovjerenih predmeta ili drugih transakcija s nepoznatim osobama jer se iza naizgled povoljnih oglasa često kriju prijevare.

Nerazmjerna cijena nekog predmeta u odnosu na onu tržišnu trebala bi biti upozorenje da se radi o mogućoj prijevari, jer samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajnih.

O prijevari bi svakako trebalo obavijestiti i administratora internetskih stranica koji može radi zaštite drugih kupaca takvom prodavatelju onemogućiti daljnje oglašavanje.
 
Računalna sigurnost u današnje je doba vrlo važan dio informatičke pismenosti i što više ljudi pokaže interes za stjecanjem takve vrste znanja, to je veća vjerojatnost da će informacijsko komunikacijske tehnologije početi ispunjavati svoj puni smisao.