Još od prošle srijede su u cijeloj Hrvatskoj na posebnim edukativnim servisima otvorene virtualne učionice. Kako bi se spriječilo širenje epidemije koronavirusa donesena je odluka kako škole neće raditi najmanje do 19. travnja. Tako su virtualne učionice i online gradivo postale nova stvarnost u hrvatskom školstvu. Svi rade od kuće, i učenici i nastavnici.
Kako sada stvari stoje mature se neće odgoditi, a za desetak dana trebali bismo imati informacije kako će izgledati ocjenjivanje i testovi u školi na daljinu. Milica Gvojić maturantica je u bjelovarskoj Srednjoj glazbenoj školi i učenica četvrtog razreda Medicinske škole. Zajedno sa sestrama Biljanom i Jovanom umjesto u učionici gradivo uči u boravku obiteljske kuće.

Zadaci, zadaci…

-Po cijele dane dobivamo zadatke, nemamo u određeno vrijeme nastavu i to je prilično naporno. Sve što riješimo šaljemo putem maila ili na Teams gdje smo ulogirani. Teže je pratiti nastavu jer je to previše zadataka u jednom danu. Jučer smo cijeli dan bile u kući. Mama nas je već čudno pogledavala i pitala hoćemo li do kraja dana uopće biti gotove. Ne znam niti sama kako bi to sve moglo biti drukčije. Tu se nadovezuje i praksa umjesto koje moramo napraviti seminar na temu koju dobijemo, priča Milica.
Prva dva dana nastavu putem Sportske televizije morala je pratiti mlađa sestra Jovana, a od srijede prati zadatke i upute u virtualnoj učionici svoga 5.e.

-U ponedjeljak i utorak sam zapisivala novo gradivo s televizije. Ono što smo mi već obradili nisam. Od srijede radim zadatke koje nam šalju učitelji u virtualnu učionicu, ali mi to nije dobro kao na pravoj nastavi. U učionici s učiteljima je sve puno lakše. Čim nešto ne razumiješ pitaš, oni ti razjasne i idemo dalje. Ovdje moram slati pitanje pa čekati odgovor i onda tek mogu dalje. Ovaj način mi je puno teži, a i već mi nedostaju moji prijatelji iz razreda, žali nam se Jovana.

No, za sada drukčije ne može. Ozbiljnost situacije radi budućeg nadamo se povoljnijeg razvoja situacije moraju shvatiti i učenici i roditelji. Riječi podrške preko računalnih zaslona svakodnevno im u njihove grupe šalju razrednici kojima velika logistička podrška pak moraju biti ravnatelji. Nastava na daljinu pomalo se uhodava i u daruvarskim školama. Ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Kornelija Častek kaže kako su roditelji sada partneri školama u obrazovanju njihove djece.

Virtualna nastava

Za sve nas je ovo nešto potpuno novo i mislim da se ulaže puno truda da nastava u velikom dijelu odlično funkcionira. Učitelji su spremni pomoći i trude se realizirati sve ono što nastavni program traži kao bi naši učenici imali što adekvatniju nastavu. Ne bi bilo u redu da kažem da sve savršeno funkcionira, ali trudimo se u najkraćem roku, što prije riješiti tako da sva djeca imaju jednake uvjete učenja – izjavila je Častek.

Pretprošlog petka učenicima svih petih i sedmih razreda osnovnih škola podijeljeni su i tableti. Učenici šestog i osmog razreda koji nemaju talbete ili računala kod kuće također su škole nadomjestile, kao i putem sim kartica internetsku pokrivenost gdje je ona slabija. Djeca moraju biti svakodnevno prisutna u virtualnoj nastavi, što osim razrednika trebaju naravno kontrolirati i roditelji. Slično je i kod srednjoškolskog odvijanja nastave na daljinu. Ravnatelji potvrđuju kako svi nastavnici dan prije stavljaju sadržaje koji učenici po rasporedu sljedećeg dana trebaju odraditi i tako školski rad odrađuju kao domaću zadaću.