Kao što smo već jutros izvještavali, danas i sutra (četvrtak) se u Kukavici, V. Pisanica održava okrugli stol pod nazivom ‘Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine’.

Ovaj dvodnevni okrugli stol konačno bi trebao rasvijetliti činjenice i upoznati javnost s događanjima iz Domovinskog rata, a vezanim uz prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu ”Otkos 10”, ”Orkan 91” i ”Papuk 91” zahvaljujući kojima je oslobođeno preko 2200 četvornih kilometara hrvatskog prostora. Organizatori dvodnevnog okruglog stola su Ministarstvo obrane, Glavni stožer oružanih snaga RH, a svoju potporu su dali i Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova i Bjelovarsko bilogorska županija.

Pozdravni govor održali su Bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs, mon. dr. Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko bilogorske biskupije, general Mile Ćuk izaslanik predsjednice RH, Dinko Tandara, pomoćnik ministra branitelja, umirovljeni general Antun Tus. Na okruglom stolu sve zajedno će govoriti tridesetak predavača.

-Današnje i sutrašnje okupljanje iznimno je bitno za današnje, ali i buduće generacije jer ćemo shvatiti koliko je operacija ‘Otkos 10’ bila bitna za našu županiju. Naime, s njom je oslobodena jedna trećina naše županije. Kasnije, naravno i operacije ‘Papuk 91’ i ‘Orkan 91’ su također dale veliki doprinos oslobađanju naših dijelova županije i našeg kraja. Uglavnom, puno odgovora ćemo danas i sutra dobiti od nasih predavača, od toga kako je slomljen plan okupatora do ostalih hrabrih akcija naših branitelja – izjavio je župan Damir Bajs.  General Rudi Stipčić izrazio je nezadovoljstvo slabog poznavanja uspjeha hrvatskih branitelja u zapadnoj Slavoniji.

-Organizira se parada i proslava za akciju Maslenica, Bljesak, Oluju, za Vukovar. I to je naravno sve u redu, i to tako i treba biti. Ali ne mogu prihvatiti da nemamo službenu proslavu za operacije u zapadnoj Slavoniji. A tamo se prvo lomio otpor okupatora. Nadam se da će se nakon ova dva dana nešto promijeniti i da će se konačno napraviti i neke medalje za te akcije – izjavio je general Stipčić. (vec)