U konkurenciji više od 100 zemalja iz cijelog svijeta u Samsun u Turskoj održane su 23. ljetne Olimpijske igre za gluhe. Između 36 sportaša iz Hrvatske koje je svojom nazočnošću na otvaranju igara pozdravila i Janica Kostelić tajnica državnog ureda za sport, u Turskoj se u pratnji izbornice reprezentacije Sanele Tolić Medak i trenera Feđe Medaka našla i aktualna svjetska prvakinja u taekwondou Sara Rajević, članica bjelovarskoh kluba Fox koja je na tom iznimno prestižnom natjecanju ponovo zablistala. Super Sara okitila se olimpijskim srebrom do kojeg je došla u kategoriji do 67 kilograma, a srebrom se okitila i Matea Kolovrat, tekwandoistica iz Imotskog koja je na Olimpijadi isto kao i Sara bila pod budnim okom trenera Feđe Medaka.

– Sara je u prvoj borbi za protivnicu dobila reprezentativku Turske i tu je borbu odradila gotovo savršeno bez ijednog kaznenog boda, dok je u drugoj borbi dočekala reprezentativku Rusije protiv koje je također bila superiorna. U finalu smo se sastali s reprezentativkom Irana i u tom meču došlo je do vidnog pomanjkanja koncentracije. Možda zbog prehrane koja nije bila adekvatna našim sportašima, možda zbog prevelikog pritiska jer Sara ima tek 19 godina, međutim, mišljenja smo da je sve skupa trebalo ispasti puno bolje. Sara je izgubila finalnu borbu zbog jednog udarca, ali u toj borbi upravo zbog tog pritiska nije bila prava – u odsutnosti srebrne Sare koja je otišla na zasluženi odmor kazao je trener Medak koji je pokušao dočarati nakon finalne borbe.

– Kad su se dojmovi posložili svi mi iz stručnog stožera zajedno sa Sarom smo prezadovoljni, jer olimpijsko srebro je velika stvar i san svakog pravog sportaša. Osim toga, Sara si je s ovom medaljom osigurala sportsku mirovinu u koju može ići već s 45 godina, dobiti će državnu nagradu i produžila si je sportsku stipendiju. Pored tih materijalnih dostignuća Sara ima i veliko duševno i sportsko zadovoljstvo koje će je pratiti cijeli život – naglasio je trener Medak koji je priznao kako su nakon finalne borbe svi bili malo razočarani. S pravom, jer na Olimpijskim igrama uvijek se raduju oni koji osvoje zlatnu i brončanu medalju, dok su srebrni i osvajači četvrtog mjesta obavezno tužni. Međutim, kad su se dojmovi posložili bjelovarska ekspedicija u Turskoj postala je svjesna kako nije mala stvar i nije beznačajno na Olimpijskim igrama doći do finala.

Inače, Hrvatska reprezentacija gluhih u Turskoj osvojila je šest medalja i to zlatnu Lare Štefanac u bacanju koplja, tri srebrne od kojih su dvije Sare Rajčević i Matee Kolovrat u taekwondou i jedna Borisa Gramnjaka u gađanju zračnim pištoljen i dvije brončane od kojih je jedna Gramljakova u gađanju i jedna rukometne reprezentacije za koju je nastupio i bjelovarac Bojan Crnojević.