Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Zbog pandemije koronavirusa još u ožujku odgođene su brojne vjerske svečanosti, a prije svega to se odnosilo na krštenja, prve pričesti i krizme. Budući da je pandemija stavljena pod kontrolu, provjerili smo u Bjelovarsko – križevačkoj biskupiji kada planiraju održati navedena vjerska slavlja.

-Hrvatska biskupska konferencija s dopuštenjem Stožera da se mogu slaviti svete mise s narodom daje svakom biskupu određene biskupije mogućnost da o slavljima prve pričesti i sv. potvrde odluči sam sa svojim savjetnicima. Biskup bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak zaključio je sa svojim savjetnicima i suradnicima da svećenici u dogovoru s roditeljima mogu pripremiti slavlja djece za prvu pričest i krizmu od polovice svibnja i u lipnju ove godine po određenim uputama i odredbama HBK kao i HZJZ – izjavio je generali vikar Stjepan Ptiček. Dodaje da je tako odlučeno jer su okolnosti jako dobre što se tiče opasnosti od zaraze i jer djeca žele ići na sakramente kad su se već cijele godine pripremale za to.

Pridržavanje propisanih mjera

-Za krizmanike je to posebno važno, jer završavaju osnovno školovanje ovako zajedno u svojim sredinama i poslije toga će se raspršiti i bit će ih teško skupiti na slavlje ovog sakramenta. Osim toga, može se kasnije ponoviti pandemija i još više sve zakomplicirati. Svi ćemo se truditi i pridržavati se propisanih mjera da sve bude na korist i radost – istaknuo je generalni vikar Ptiček.

Inače, jučer se Bjelovarsko – križevačka biskupija oglasila na svojoj službenoj internet stranici gdje stoji da III. osnovna škola za prvu pričest ima termin 7. lipnja u 10 sati, dok I. i II. osnovna škola imaju termin za prvu pričest 11. lipnja u 10 sati.

Što se tiče termina za svetu potvrdu to jest krizmu. Ona će biti održana 31. svibnja i to za učenike I. i II. osnovne škole u 10 sati, a za učenike III. osnovne škole istoga datuma u 12 sati.

Valja istaknuti da će slavlja biti održana na otvorenom to jest u župnom dvorištu, uređenom za sv. misu i podjelu sakramenata. Haljine će se predati u kemijsku čistionicu i zapakirane dodijeliti u kandidatima, poštivat će se mjere distance i dezinfekcije, a svećenik kod prve pričesti i biskup kod svete potvrde će se naravno držati svih higijenskih mjera i dezinfekcije ruku.