Kuća se nalazi odmah pokraj igrališta na kojemu se svaki dan nalaze djeca. Neki su vidjeli i zmiju da izlazi iz šikare koja je oko kuće. Nitko se o tome ne brine – požalila se nedavno predsjednica Mjesnog odbora Patkovac Marija Birt pokazujući gradskom komunalnom redaru jednu od kuća u selu koja jedva da se vidi od raslinja i korova.

Osim što narušava izgled sela, Marija smatra takva imanja i izuzetno opasnima upravo radi štetočina koje su tamo pronašle dom te prijete mještanima. Vlasnici nekolicine nekretnina se uglavnom oglušuju, kaže, o molbe da se pobrinu za svoje okućnice i drže ih urednima. Upravo iz tog razloga odlučila se obratiti Gradu Bjelovaru za pomoć. S problemom je upoznala i gradonačelnika Darija Hrebaka.

– Nije to problem samo u Patkovcu. U posljednje vrijeme građani mi ukazuju i na mnoge takve objekte u samom središtu grada koji mu nagrđuju izgled. Slažem se da moramo nešto poduzeti u vezi toga. Grad Bjelovar kreće u obračun s nesavjesnim vlasnicima objekata. Naši komunalni redari obići će i zabilježiti takve slučajeve i poslati vlasnicima Rješenje da moraju urediti svoju parcelu što je tek prvi korak u svemu – napominje gradonačelnik.

Naime, Odlukom o komunalnom redu, članak 11., vlasnici, odnosno korisnici dvorišta, okućnice, vrta, voćnjaka i drugih površina dužni su ih i održavati. Ukoliko to nije tako, komunalni redar će u upravnom postupku postati Rješenje u kojem se nalaže da u određenom roku uredi svoju parcelu. Ne postupi li se prema naredbi iz Rješenja, komunalni redar će dostaviti Obavezni prekršajni nalog. Značit će to 600 kuna za fizičku osobu koja je vlasnik zapuštenoga objekta, odnosno 3000 kuna za pravnu osobu i još 1000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Ako je riječ o obrtu, kazna za neodržavanje je 2000 kuna.