Bjelovar je dobio svoju prvu žensku veslačku ekipu za Maraton lađa na Neretvi 2017. pod nazivom Nereide koje su, prema grčkoj mitologiji, božice mora i dubina. Kako su Nereide prema jednoj legendi pomogle Argonautima da sretno prođu kroz uski klanac, tako su i bjelovarske Nereide u uskoj vezi s bjelovarskim Argonautima, prošlogodišnjim pobjednicima Maratona lađa na Neretvi. Naime, Nereide su nastale na prijedlog Argonauta, a projekt su bjelovarskog Studija M. Šesnaest lađarica u dobi od 17 do 44 godine uskladile su svoje obaveze i posao te odlučile sve svoje slobodno vrijeme posvetiti veslanju.

 Odličan napredak

Pripreme za neretvanski maraton započele su u ožujku ove godine, i to uz potporu Argonauta koji su im ustupili lađe i vesla. Tjedni treninzi se sastoje od treniranja u teretani, funkcionalnih treninga i veslanja na ribnjaku u Narti. Kondicijski trener Nereida je Marko Šola koji je jedan od osnivača bjelovarskih lađarica, a veslačke treninge vodi poznati hrvatski kanuist Nikica Ljubek. Koliko su djevojke ozbiljno shvatile veslanje, govori njihova redovitost u treninzima šest dana u tjednu, agilnost u zajedničkoj organizaciji, opremanju ekipe te potrazi za sponzorima koji su važni za njihov nastup na Četvrtom ženskom maratonu lađa koji se vesla 10. kolovoza 2017. od Opuzena do Metkovića, 10,5 km uzvodno.
Kapetanica i osnivačica bjelovarskih lađarica Nereida Marijana Tomola Perković izuzetno je ponosno na dosadašnji napredak svoje ekipe.

-Sve članice već godinama treniraju u studiju i u odličnoj su formi. Odlučile smo promovirati ženski veslački sport i zdrav način života, ali i činjenicu da godine nisu prepreka za postizanje sportskih ciljeva i uspjeha jer su u veslačkom timu i članice zrelijih godina. Veslački su treninzi među najzahtjevnijima, no bez obzira na vjetar, kišu ili hladnoću, djevojke uvijek veslaju tako da je, osim fizičke snage, potrebna i ona mentalna, a naše lađarice imaju oboje – kaže Tomola Perković.
Iako zna biti naporno uskladiti obaveze i treninge, sve su veslačice izrazito motivirane. Dolaze iz različitih profesionalnih usmjerenja i prije nisu dijelile ništa zajedničko, a kao Nereide postale su pravi tim i sve više dišu istim plućima i imaju slične motivacije i ciljeve.

 Ozbiljne pripreme

-U avanturu sam krenula iz čiste znatiželje, a tijekom vremena došao je motiv dokazati drugima da nismo slabije i da ne postoji što žene ne mogu – ističe jedna od članica, Lana Malčić. Neke pak članice imaju posebne motive za treniranje.

-Za mene je najveća motivacija moj pokojni otac, čovjek ogromnog natjecateljskog duha koji je bio je ponosan na mene te uvijek podržavao sport. Prije svega cijenim poštenu igru. Odmah nakon toga stoji želja da se dokažem drugima i sebi. „Slabiji spol“ je floskula. Ne postoji slabiji spol, samo slabiji duh i volja – ističe Ivana Plašć.
Kako bi Nereide osjetile veslanje na rijeci i riječnu nepredvidivost, prošle su ih subote ugostili sisački lađari na svojoj rijeci. Dio priprema za Maraton lađarica Opuzen – Metković bit će i nastup Nereida na utrci na Jarunskom jezeru 27. svibnja 2017. u Zagrebu.