Danas je Gradska vijećnica bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a razlog je bila najveća konfrencija o HIV-u ikada održana na ovim prostorima koja je izazvala neviđeno zanimanje Bjelovarčana, ali i lokalnih i nacionalnih medija.  Pod nazivom ”Kako se može i kako se ne može inficirati HIV-om” konferencija je privukla veliki broj roditelja, učenika, bjelovarskih liječnika i ostalih zainteresiranih kojima su jedni od najuglednijih domaćih stručnjaka i znanstvenika istaknuli problem diskriminacije i stigmatizacije HIV pozitivnih osoba.

Prije dvosatnog predavanja stručnjaka svoj primjer na Konferenciji iznio je Mario Lemešić, kuhar II. osnovne škole Bjelovar koji je HIV pozitivan, ali čija viremija u krvi je godinama nemjerljiva što znači da ne predstavlja nikakvu zdravstvenu ugrozu što su mu potvrdili brojni liječnici i stručnjaci, ali svejedno, kaže, godinama se bori s diskriminacijom, nerazumijevanjem poslodavaca, a kršila su mu se i ljudska prava. U potrazi za pravnom pomoći, Lemešić kaže da ga ni jedan pravnik u Bjelovaru nije želio zastupati zbog ”osjetljivosti” slučaja.

S njegovom situacijom upoznati su vodeći hrvatski liječnici i stručnjaci drugih profila koji su, kažu, danas došli u Bjelovar s nadom rasvijetliti ovaj slučaj i sve slične slučajeve sa znanstvenim činjenicama. Tako je prof. dr. sc. Josip Begovac izjavio da Mario Lemešić apsolutno može raditi kao kuhar te da zbog višegodišnje nemjerljive viremije (prisustvo virusa u krvi) ne predstavlja nikakvu zdravstvenu ugrozu za korisnike kuhinje.

-To je znanstvena činjenica iza koje stojim ja i svi liječnici upućeni u ovu tematiku – naglasio je prof. dr. sc. Begovac

Predavanje su, između ostalog, održali i dr. med. spec. Tatjana Nemet Blažić, dr.sc. Saša Jevtović, prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer. Moderator je bio dr. med. Mario Harapin.

Poseban osvrt na samom kraju predavanja imala je diplomirana pravnica Sunčana Roksandić Vidlička s Pravnog fakulteta Zagreb koja je navela da su Lemešiću 2013. godine prekršena ljudska prava jer se bez njegovog znanja mjesecima javno baratalo s njegovim zdravstvenim kartonom, a on nije bio zakonski obvezan obavjestiti poslodavca da je HIV pozitivan.

Mario Lemešić je također izjavio da je izašao u javnost sa svojim problemom i zbog drugih HIV pozitivnih osoba koji se bore s diskriminacijom te da se samo želi neometano i bez predrasuda vratiti na svoj posao. Danas su mu veliku potporu ovom Konferencijom dali ugledni hrvatski stručnjaci koji su znanstvene činjenice prezentirali gostima konferencije.  (Vedran Cindrić)