Jučer je u velikoj vijećnici Bjelovarsko bilogorske županije održana 5. sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko bilogorske županije na kojoj je sudjelovalo 33 vijećnika. Saborski zastupnici nisu nazočili sjednici.

Aktualni sat Županijske skupštine otvorio je Mario Preskočil koji je pitao župana Bajsa u vezi Europskih fondova. Koliko je do sada potpisanih ugovora, koji su statusi tih ugovora i koja je njihova vrijednost.

Župan Bajs je odgovorio da je Županija ušla u 2018. godinu s 230 milijuna kuna vrijednim ugovorima.

Najveći je projekt izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar koji iznosi 160 milijuna kuna. Obnova škola iznosi 27 milijuna kuna, a master plan strategija sedam milijuna. Četiri milijuna smo osugurali za osiguravanje učenika od siromaštva, a i asistentima u nastavi smo osigurali 1o milijuna. I to su sve ugovori s Europskim fondovima što je ogroman napredak s obzirom što sam zatekao kada sam postao župan – ogovorio je Bajs.

Andrea Prugovečki Klepac pitala je župana kakvo je stanje u vezi Javno privatnog partnerstva.

-Javno privatno partnerstvo vezano je uz školstvo. Projekt smo potpisali s Vladom i i on je prihvaćen i završen. Bio sam na razgovoru s ministricom Divjak koja mi je rekla da podupire JPP za školstvo i kaže da nije predviđeno građenje novih škola do 2021. godine. To znači da bi nove škole po novom modelu financiranja EU bile izgrađene 2023/2024. godine – odgovorio je župan Bajs.

Silvestra Štefovića zanimalo je pitanje izgradnje novog Gradskog stadiona. Kaže da je Grad osigurao 14 milijuna kuna u proračunu, da je ishodio lokacijsku dozvolu i izradio geodetski projekt, ali da upravo tom geodetskom projektu nisu suglasnost dali četiri ravnatelja srednjoškolskog centra čiji je osnivač Županija. Vijećnika Štefovića je zanimalo zašto nije došlo do potpisa ravnatelja i da li Županija uopće podupire izgradnju novog stadiona.

-Mi u Županiji nismo nikada dobili nikakav službeni dopis Grada u vezi stadiona. Naravno da podupiremo izgradnju stadiona, ali predlažemo onda bolju komunikaciju. Županija će kao i mnogo puta pomoći Gradu u njihovim projektima, ali onda se taj zahtjev radi službenim putem pa se onda nađemo i vidimo kako možemo pomoći. Na novinske članke ili neke kuloarske priče se ne osvrćemo – izjavio je župan Bajs.

Na aktualnom satu još su pitanja postavili Marija Kubišta, Drago Hodak, Siniša Glavaš, Marijan Dautanac, Boro Bašljan i Milan Radaković.