Nakon konstituirajuće Županijske sjednice danas je održana 1. radna sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije kojom je predsjedala predsjednica Đurđica Ištef Benšić koja je ujedno i jedina pripadnica nježnijeg spola na ovoj funkciji u cijeloj Hrvatskoj. Od 41 člana Županijske skupštine prisustvovalo je 38 članova, a na samom početku Dražen Paun dao je prisegu danas jer nije mogao prisustvovati na konstituirajućoj sjednici. Na aktualnom satu najavljena su bila 11 pitanja, a većina su, očekivano, došla iz redova oporbenog HDZ predvođenim saborskim zastupnikom Mirom Totgergelijem. No, najviše bure podiglo je pitanje županijskog vijećnika Silvestra Štefovića vezano uz već višemjesečnu temu Bjelovarskog sajma koja je bila i jedna od glavnih tema kako županijskih izbora tako i izbora za gradonačelnika Bjelovara.

Unatoč tome što je tema Bjelovarskog sajma bila i jedna od točaka dnevnog reda, vijećnik Štefović želio se dotaknuti te tema i za vrijeme aktualnog sata te je za govornicom naveo da su prihodi za Bjelovarski sajam za 2016. godinu u odnosu za 2015. g. manji za milijun i 156 tisuća kuna. Također, kaže, da je stopa obračuna u amortizaciji u pola manja nego u 2015. godini te da se primjenjivala ista stopa da bi krajnji financijski izvještaj za 2016. godinu bio negativan te je upitao župana Bajsa što misli učiniti po pitanju netransparentnosti poslovanja na Bjelovarskom sajmu koje je, po vijećniku Štefoviću, očigledno.

-Bjelovarski sajam najveća je manifestacija i brend ovoga kraja koja je u vlasništu Županije i Grada. Prije 2013. godine Bjelovarski sajam nije isplatio tri plaće svojim zaposlenicima, bilo je upitno organiziranje Jesenskog sajma, godina je završena u minusu 400 tisuća kuna i Sajam je bio pred stečajem. Ove godine Sajam je u plusu 265 tisuća kuna i posljednja manifestacija je vrhunski odrađena. No, bivši gradonačelnik Korušec je zatražio da se napravi vanjska revizija financijskog izvješća na što sam ja i pristao da se napravi jer transparentsnost mora postojati. Na posljednjoj skupštini Grada Bjelovara novi gradonačelnik Hrebak je ponovno tražio neovisnu reviziju, ali ovoga puta i financijskog poslovanja i ja sam i na to pristao jer nemamo što skrivati tako da će sve transparentno biti prikazano građanima naše županije – naveo je Bajs.

Također, vijećnica Andrea Prugovečki Klepac izrazila je nezadovoljstvo da je od 12 škola koje su se javile na EU natječaj za renoviranje prošlo njih 11, a da jedino nije prošla škola u Čazmi. Župan Bajs je rekao da je do toga došlo zbog imovinsko – pravnih problema zbog kojih je odmah dao nalog da se provjere i riješe te da je ubrzo poslan prigovor na odbijenicu za natječaj za koji smatra da će na jesen biti prihvaćen te škola u Čazmi biti uvrštena među one koje će biti renovirane. (vec)