Premda je bio odličan učenik i u garešničkoj općoj Gimnaziji, tek na Medicinskom fakultetu zasjao je u pravom smislu dokazavši da se radom i upornošću mogu postići izvanredni rezultati. Riječ je o Marku Lagančiću, 21-godišnjem mladiću iz Garešničkog Brestovca koji se svrstao u društvo najboljih studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Ne samo da već dvije godine za redom završava godinu s prosjekom ocjena 5.0 već je vrlo aktivan u izvannastavnim aktivnostima. Zbog svega toga dobitnik je dekanove nagrade za najuspješnijeg studenta druge godine Medicinskog fakulteta. Pa iako ju je zaslužio i ove godine budući da je upravo položio i zadnji ispit s treće godine naravno sa svima peticama, dekanovu nagradu više ne može dobiti jer ju student po pravilu fakulteta ima pravo dobiti samo jednom tijekom studiranja.

Demonstrator na fakultetu

-Još u osnovnoj školi zavolio sam prirodne predmete, a kada smo iz biologije učili fiziologiju čovjeka, shvatio sam da je medicina područje kojim se želim baviti. Iako se medicina ubraja u red najzahtjevnijih fakulteta, ako to volite, zanima vas i dobro se organizirate, problema nema, objašnjava Marko Lagančić.

Nikada kaže, nije trčao za ocjenama već je učio u želji da savlada gradivo, a na profesorima je bilo da procijene njegovo znanje. Istina, kaže, u prosjeku uči i po osam sati dnevno, ponekad i više pred ispite, ali to je, tvrdi, uobičajeno za studente medicine. No, nije samo učenje jedino što Marko radi.

-Demonstrator sam na fakultetu na odsjeku anatomije. Na prijedlog profesora sam prihvatio izazov jer me anatomija zanima, tako da već dvije godine pomažem mlađim studentima i sebi, skromno govori Marko slučajno nam otkrivši da se kao volonter rado odaziva javno zdravstvenim akcijama koje se svako malo održavaju u Zagrebu.

Upravo su mu taj volonterizam i sjajne ocjene na fakultetu priskrbile odlazak u Lisabon na stručnu praksu.

-Član sam Međunarodne udruge studenata medicine koja se bavi razmjenom studenata. Prijavio sam se za razmjenu i dobio ono što sam želio, mjesec dana stručne prakse u portugalskom glavnom gradu. Ta će mi praksa tijekom rujna dobro doći da bolje upoznam njihov zdravstveni sustav te da steknem novo iskustvo, objašnjava Marko.

Dobra organizacija

No nije samo medicina ono čime se Marko bavi.

– U slobodno vrijeme rado se družim s prijateljima, izlazim, spavam duže kad mogu kao sav normalan svijet. Ponekad odem u teretanu ili na trčanje, a volim sjesti i za klavir i malo se opustiti uz prebiranje po tipkama. Ako se dobro organizirate sve se može, govori simpatični mladić koji i vlastite roditelje ugodno iznenađuje svakoga dana. Ima kaže, dobre roditelje koji mu nikada nisu ništa uvjetovali i na tome im je zahvalan. Pustili su ga kaže, da ide svojim putem i nisu požalili. A kako i bi kada bi svaki roditelj poželio imati tako vrijedno i uspješno dijete kao što je Marko.

Stipendist tatine firme

Iako su troškovi studentskog života veliki, Marko se snalazi. Osim što je uspio dobiti smještaj u studentskom domu na Savi gdje se sasvim dobro osjeća, dobio je i stipendiju.

-Imao sam sreće jer tvrtka u kojoj radi moj otac, a riječ je o tvrtki AS AGRO, djeci svojih zaposlenika daje stipendije – kaže Marko i dodaje da kad god ustreba u pomoć priskaču roditelji i sestra koje neizmjerno voli.