Ružica Lekšić, Mira Lamza, Marija Belaj Mavričević, Mirko Čorba i Ivanka Rajković, veterani gradske uprave, od kojih su mnogi od njih u gradskoj upravi zaposleni i prije 1993. godine, kada je Hrvatska prvi puta administrativno ponovno prekrojena nakon izlaska iz bivše države, od ovog tjedna u zasluženoj su mirovini. Zbrojeno, sasvim sigurno imaju preko jednog stoljeća radnog staža u gradskoj upravi, a hijerarhijski najviše je dogurao Mirko Čorba kao višegodišnjih pročelnik za komunalije, iako su i ostali njegovi kolege radnu karijeru završili visoko na službeničkoj ljestvici. Bez obzira na povremene nesuglasice kojih će uvijek biti u svakom radnom odnosu, čelnici Grada zaposlenicima na odlasku pripremili su prigodan skromni domjenak, ali i poklone za rastanak.
Ne ide u mirovinu, nego u penziju
– Ovo je naš skromni znak pažnje kojim zahvaljujemo za sve što ste učinili i velik posao koji ste obavili za Grad Bjelovar i naše sugrađane. Vrijedno ste radili i obavili mnogo posla, što se nije uvijek znalo prepoznati – istaknuo je Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik dodavši kako želi njegovati tradiciju ljudskog i dostojanstvenog ispraćaja zaposlenika Grada u mirovinu. Ružica Lekšić, koja je u Gradsku upravu stigla “silom prilika” kao predsjednica Stambeno-komunalnog fonda 1998. godine, kazala je kako posao viših suradnika nije nimalo lak.
– Mi smo uvijek prvi na udaru jer smo mi ti koje građani prve vide. Njih ne zanima tko je doista odgovoran za neki problem ili propust, oni će se iskaliti na nama. Ponekad smo i političarima znali poslužiti kao štit od napada javnosti, bez obzira što nismo bili nimalo odgovorni – prisjeća se Lekšić dodajući kako su najgore situacije one kada su glavni krivci ministarstva, dakle državna razina na koju gradska uprava ne može imati nikakav utjecaj. Od mirovine ne strahuje. Upravo suprotno, raduje se nadolazećim danima.
– Ne idem u mirovinu nego u penziju. Neću mirovati, nego ću se družiti s unucima, slikati i čitati, dakle raditi sve ono za što nisam imala dovoljno vremena kada sam radila u gradskoj upravi – govori Lekšić. Njezina kolegica Mira Lamza koja je godinama bila zadužena za poljoprivredni sektor unutar Upravnog odjela za gospodarstvo, niti u mirovini neće se uspjeti riješiti poljodjelstva. Osim što će se igrati s unucima, kaže, obrađivat će pozamašnu okućnicu.