HIV pozitivni Mario Lemešić na radnom mjestu kuhara u II. osnovnoj školi Bjelovar ne predstavlja nikakvu opasnost za učenike i nastavnike te škole, niti za bilo koju drugu osobu. Ukratko, zaključak je to stručnog skupa o HIV-u, koji je prošli tjedan, u organizaciji Gradskog odbora za zdravstvo i pod pokroviteljstvom Grada, održan u Bjelovaru. O uvijek aktualnoj temi, koja je nakon Lemešićeve najave da se nakon četiri godine na bolovanju planira vratiti na posao u Bjelovaru postala još aktualnija, govorili su eminentni stručnjaci. O samom HIV-u te tome kako se netko može, a kako ne može zaraziti spomenutim virusom govorio je prof. dr. sc. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaeljvić.

On je okupljenima pojasnio kako je transfer HIV-a moguć samo putem direktne transfuzije krvi, i to u većim količinama, u manjim slučajevima s majke na dijete tijekom trudnoće ili poroda te nezaštićenom spolnim odnosom. Međutim, u slučaju Marija Lemešića, čak ni potonji prijenos nije moguć, s obzirom na nisku razinu viremije u krvi koju je kod njega zabilježena već duže vrijeme. Stoga je bilo kakva insinuacija ili bojazan da bi Lemešić pripremom hrane mogao zaraziti drugu osobu, kaže dr. sc Begovac, nije utemeljena.

 Znanstvene činjenice

-HIV se ne može dobiti od hrane koju pripremi HIV zaražena osoba, ni u školi, niti u restoranu, niti na bilo kojem drugom mjestu. U svijetu nije zabilježen niti jedan takav slučaj i to je znanstveno utemeljena činjenica – naglasio je dr. sc. Begovac, napominjući kako je zahvaljujući napretku terapije HIV danas moguće držati po kontrolom te on ne predstavlja bolest već određeno stanje organizma. Ovaj stručnjak za HIV, koji je toj temi posvetio čitav život, podsjetio je okupljene na činjenicu da se danas društvo susreće s puno zaraznijim bolestima, poput primjerice hepatitisa C, međutim, osobe koje boluju od tih bolesti obično nisu stigmatizirane kao zaraženi HIV-om. Da su HIV pozitivne osobe u hrvatskom društvu danas još uvijek nepotrebno stigmatizirane, potvrdio je i dr. sc. Saša Jevtović, pročelnik Poliklinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, koji radi upravo s takvim pacijentima.

-Danas u društvu vladaju brojne predrasude o oboljelima od HIV-a, koje su potpuno neopravdane i koje treba mijenjati – kazao je dr. sc. Jevtović, s kojim su se složili i ostali govornici, voditeljica Odjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja pri HZJZ-u dr. med. Tatjana Nemeth Blažić, predstojnik Odjela za za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc Aleksandar Štulhofer te doc. dr. sc. Sunčana Roksandić Vidlička s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Komentari neupućenih

Iako je Velika vijećnica Gradske uprave za vrijeme konferencije bila dupkom puna, dvosatnim izlaganjima nazočio je relativno malen broj roditelja bjelovarskih školaraca, iako su organizatori pozive na vrijeme uputili svim školama. Nakon predavanja, dodatna pitanja imao je svega jedan roditelj, kojeg je zanimalo je li moguće da Lemešić prenese virus djecu ukoliko se, primjerice, poreže na radnom mjestu. No, stručnjaci su odlučno ustvrdili kako čak ni u takvoj situaciji zaraza nije moguća. Da u potpunosti vjeruju u ono što govore, dokazali su kušajući kanapee koje je za sve okupljene pripremio upravo M. Lemešić. –  Na prijedlog samih liječnika pripremio sam kanapee za sve predavače, a sponzorirala ih je firma Microled na čemu im se zahvaljujem. Inače, Lemešić sam kaže kako je zadovoljan ishodom konferencije.

-Dugo sam pripremao svoj javni istup i drago mi je što sam nakon njega, s posebno nakon prošlotjedne konferencije doživio uglavnom pozitivne komentare. Istina, na pojedinim mjestima na internetu razvile su se pojedine rasprave, no žao mi je što su samu konferenciju u negativnom svjetlu nastojali prikazati pojedinci koji ondje uopće nisu bili. Također, bilo bi mi drago da je na konferenciji bilo više roditelja učenika II. osnovne škole Bjelovar. Razumijem njihovu bojazan i baš zato bih želio da istina o mojem zdravstvenom stanju, kao i činjenica da nikako ne mogu nauditi njihovoj djeci dođe do što veće broja njih – zaključio je Lemešić. (S.T. Martan, V. Cindrić)

Roksandić Vidlička: Lemešiću je povrijeđeno više prava

Iako su veći dio vremena riječ na konferenciji imali stručnjaci, u desetak minuta svoju je životnu priču i borbu koja traje posljednje četiri godine okupljenima imao priliku izložiti i sam Lemešić. Za činjenicu da je HIV pozitivan, u njegovom kolektivu saznalo se u jesen 2013. godine, svega nekoliko dana nakon što je njegova tadašnja liječnica u njegov e-karton unijela podatke o njegovu zdravstvenom stanju.

-Prije toga je tri godine vodila tajni karton vezan uz moja HIV pozitivni status, no onda smo koncem rujna 2013. zajednički odlučili šifru B20, koja se odnosi na zarazu HIV-om, unijeti u e-karton. Samo dva dana nakon toga ravnateljica moje škole pozvana je na sastanak u Gradsku upravu na kojem se, kako sam kasnije doznao, baratalo podacima o mojem zdravstvenom stanju bez moga znanja. Meni osobno ravnateljica je s indirektnim pitanjem o mojem zdravstvenom stanju pristupila tek 28. studenog, kada me pred još nekoliko zaposlenika škole pitala jesam li zbog svog stanja doživljavao bilo kakve prijetnje u područnoj školi gdje sam obavljao dio posla. Od šoka sam drugi dan završio na bolovanju – kaže Lemešić.

Da je spomenuti sastanak doista održan, Agenciji za zaštitu osobnih podataka, kojoj se Lemešić obratio u veljači 2015. godine, potvrdili su svi sudionici istog – tadašnji pročelnik za društvene djelatnosti Stjepan Grula, gradonačelnik Antun Korušec, njegova zamjenica Lidija Novosel, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo BBŽ Vladimir Halauk te sama ravnateljica II. OŠ Bjelovar Davorka Bačeković-Mitrović. Međutim, svi oni su pred predstavnicima Agencije zanijekali da su na sastanku baratali osobnim podacima M. Lemešića, zbog čega je njegov zahtjev za zaštitu prava odbačen kao neutemeljen. Nakon toga je Lemešić pravdu odlučio potražiti na Upravnom sudu, na kojem je postupak u ovom slučaju još uvijek u tijeku.
Zbog odavanja njegovih osobnih podataka Lemešić je svojedobno podnosio i prijave DORH-u, međutim one su, prema njegovim riječima, odbačene zbog proceduralne pogreške.

-U to vrijeme pokucao sam na vrata više bjelovarskih odvjetnika, međutim nitko me nije želio zastupati pa sam sâm podizao te prijave. Sad, srećom, imam odvjetnički tim iz Zagreba pa vjerujem da ću uspjeti dokazati da sam bio u pravu – kaže Lemešić.
U to vjeruje i dr. sc. Sunčana Roksandić Vidlička koja je na konferenciji u Bjelovaru istaknula kako Lemešić, bez obzira na to što su njegove ranije prijave Odvjetništvu odbačene, ima pravo ponovno ih podnijeti.

-Iz onoga što sam vidjela, zaključujem kako je Mariu Lemešiću povrijeđeno više prava i vjerujem da to može dokazati na sudu – kazala je Roksandić Vidlička na skupu u Bjelovaru. (stm, vec)

Bačeković-Mitrović: Stavovi roditelja ne mogu se mijenjati nasilnim putem!

O slučaju HIV pozitivnog kuhara Maria Lemešića prošli tjedan na službenim web stranicama II. OŠ očitovala se i ravnateljica Davorka Bačeković-Mitrović, koja je trenutno na bolovanju. U dopisu koji je uputila i nekim novinarskim kućama, Bačeković-Mitrović napominje kako roditelji te škole od nje nisu dobili informaciju o zdravstvenom stanju M. Lemešića.

-Naglašavam da nikada nisam ni sa čim ugrozila njegova prava iz radnoga odnosa te sam u svemu postupala u skladu sa zakonima i pravnim propisima Republike Hrvatske i prema naputcima resornoga ministarstva. Pitanje njegova statusa nije pitanje nedostatka educiranosti roditelja (što je za roditelje učenika škole iznimno uvredljivo) već pitanje osobnih stavova roditelja, koje ne možete nasilnim mjerama mijenjati, niti educiranjem niti nametanjem nekih vrijednosti koje oni ne žele prihvatiti. Roditelji su najvažniji partneri u radu škole i imaju pravo na svoje stavove, što god mi mislili o tome. Stoga još jednom izričem duboko žaljenje zbog situacije u kojoj se našla naša škola, ponajprije zbog naših učenica i učenika – navodi, među ostalim, u svom priopćenju Davorka Bačeković-Mitrović, koja se ovaj tjedan nije javljala na telefon.