Hrvatska demokratska zajednica na minulim je lokalnim izborima osvojila najuvjerljiviju pobjedu na garešničkom području u povijesti. Njihov gradonačelnički kandidat Josip Bilandžija, kojega je podržao i HSLS, već je u prvom krugu osvojio povjerenje 55,27 posto birača koji su izašli na izbore. Dosadašnji zamjenik gradonačelnika kazao je kako na novoj dužnosti namjerava nastaviti putem koji je zacrtao njegov prethodnik Velimir Žunac, koji trenutno obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.
 

Većina u vijeću

-Ovim putem želim zahvaliti svim građanima Garešnice koji su izašli na izbore i dali mi svoj glas. Očito su prepoznali kvalitetu projekata koje su HDZ i partneri realizirali ili započeli u minulom razdoblju. U budućnosti ćemo nastaviti istim putem te ćemo nastojati Garešnicu učiniti još boljim mjestom za život – poručio je svojim sugrađanima novi garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija. On je na izborima imao čak pet protukandidata. Na konačnoj ljestvici najbliže mu se približila kandidatkinja koalicije SDP-HNS Aleksandra Hojka, koja je osvojila 15,5 posto glasova, dok se na trećem mjestu našao Miroslav Mauher, predstavnik koalicije BUZ-a, Liste Damira Bajsa, ORaH-a i HSS BR-a, s 14,76 posto osvojenih glasova. Ostatak glasova između sebe su podijelili Ivan Fadljević (AM, NSH), Borislav Golenko (kandidat grupe birača) i Miroslav Patko (HSS).

I kad je riječ o listi za Gradsko vijeće, koalicija HDZ-HSLS ostvarila je uvjerljivu pobjedu. S dobivenih 43,61 posto glasova, osvojili su čak devet mjesta u Gradskom vijeću tako da bi njihovo upravljanje gradom u iduće četiri godine trebalo teći više nego glatko. A da će posla biti puno, uvjerava predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Željko Starčević.

Novi planovi

-Koalicija HDZ i HSLS u posljednje je četiri godine ostvarila puno toga i drago mi je da su ljudi prepoznali vrijednost svih projekata smo realizirali u razdoblju. Imamo još puno posla, no očito je da građani imaju povjerenja u nas. Ova kampanja je bila teška i prljava, no drago mi je što su građani prepoznali prave vrijednosti. Hvala svima koji su izašli na birališta i dali nam svoj glas. U narednom razdoblju samo ćemo nastaviti sa svim započetim – kazao je Starčević.

Njegova stranka u budućem će radu imati još jedan jak adut – državnog tajnika u jednom od najizdašnijih domaćih ministarstava. To je, kažu u HDZ-u, dodatni plus u povlačenju europskog novca za brojne projekte koje nova-stara gradska vlast ima u planu.