Mladi Bjelovarčani uskoro će dobiti novo mjesto gdje mogu postavljati pitanja i dobivati odgovore iz svih polja života i rada. Riječ je o projektu Bjelovarskog centra za razvoj civilnog društva kojeg je odobrilo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a partneri na projektu su Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar. Projekt je usmjeren mladima, a obuhvaćat će uređenje prostora za Informativni centar za mlade ”Like”, kupnju dva računala i osiguranje besplatnog pristupa internetu. Također, u sklopu projekta osigurat će se ”Šalter za mlade”’ na kojemu će svi zainteresirani moći dobiti odgovore na pitanja vezana uz školovanje, prava mladih, edukacije, mogućnosti zapošljavanja i to osobno ili putem Info telefona koji će biti uspostavljen i financiran također iz projekta. Kroz projekt će se održati i više radionica za mlade, a Ministarstvo ga financira sa 59.500 kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija s 10.000 kuna, Bjelovarsko centra za razvoj civilnog društva s pet tisuća kuna, dok Grad Bjelovar ustupa prostor za Informativni centar ”Like”, u Mjesnom odboru Stjepan Radić.
Besplatni savjeti i internet
– Trenutačno smo u postupku nabave računala i početaka uređenja samoga prostora i očekujemo da će Informativni centar Like profunkcionirati u siječnju u iduće godine. Ovdje će mladi prije svega dobiti sve informacije koje ih zanimaju, a ukoliko ne budemo mogli odmah odgovoriti, tražiti ćemo odgovor na pitanja od stručnih osoba koje ćemo potom prenijeti našim korisnicima. Očekujemo najviše pitanja oko zapošljavanja pa će se u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje održati nekoliko radionica o primjerice, pisanju životopisa za posao kako bi se mladi što bolje pripremili za tržište rada. Isto tako važan dio rada Bjelovarskog centra za razvoj civilnog društva se odnosi na prevenciju ovisnosti u mladih pa će i toj temi biti posvećeno dosta prostora i volonterskih sati u budućem Informativnom centru Like- kazao je Željko Pavleković, predsjednik Mjesnog odbora Sjepan Radić.
Snažnog i pouzdanog partnera projekt ima u Bjelovarsko – bilogorsko županiji koja, prema riječima župana Damira Bajs, ulaže puno napora u potporu udrugama civilnog društva, posebice kada je riječ o mladima.
Mladi u prvom planu
-Od početka mandata smo stavili naglasak na potrebe civilnog društva i u ovom trenutku je u tijeku 20-ak projekata koje provode razne udruge i kojima je Županija partner. Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva je jedna od najagilnijih udruga, posebice kad je riječ o mladima i njihovim potrebama. Tu je možda najveći problem zapošljavanje, a na ovakav način pridonosimo njegovu rješavanju – naglasio je župan Damir Bajs.
Predstavnica Grada Bjelovara Jadranka Matašin je istaknula kako Gradska uprava pomaže niz projekata civilnih udruga u kojima zbog zakonskih ograničenja ne može biti partner ali može osigurati prostor kao u ovom slučaju i tako dati potporu njihovom provođenju.
Jedno ali vrijedno radno mjesto
Ono što je posebice važno u provođenju ovog projekta je činjenica da će on otvoriti jedno radno mjesto.
-U dogovoru za Zavodom za zapošljavanju zaposliti ćemo jednu mladu osobu na puno radno vrijem i ona će idućih devet mjeseci raditi u centru. Za to smo je jako borili u uspjeli ubaciti u projekt što smatramo velikim uspjehom – posebice je istaknuo Željko Pavleković.