Roditelji s troje i više djece s bjelovarskog područja koja vrtić ne pohađaju istodobno, do daljnjega neće biti oslobođeni plaćanja vrtića za svoje treće dijete, i to zbog koronavirusa, doznaje portal Bjelovarac.hr. Za spomenutu demografsku mjeru, podsjetimo, zalagala se stranka Akcija bjelovarsko-bilogorska koja je, uz HDZ i HSLS, u vladajućoj većini u Gradu Bjelovaru. Čelnici te stranke spomenutu mjeru predstavili su još u svibnju prošle godine, u nadi da će u primjeni biti od ove godine.

Odgođena odluka

No, niti godinu i tri mjeseca nakon predstavljanja ništa se nije promijenilo, a sudeći prema odgovoru zamjenice gradonačelnice Valne Bastijančić – Erjavec, ništa se niti neće promijeniti. Kao izgovor za neuvođenje mjere koja bi roditeljima s troje i više djece mjesečno uštedjela nezanemarivih 500 kuna, odustalo se ni manje ni više nego zbog koronavirusa.

– Trenutno je odgođena odluka da je vrtić besplatan za treće dijete za roditelje čija sva djeca ne pohađaju vrtić, no ta odluka nikako nije poništena. Razlog odgode su gospodarske prilike uzrokovane pandemijom koronavirusa. Sada je teško govoriti kada će se početi primjenjivati jer sve ovisi o razvoju situacije. Budući da je odluka odgođena, još uvijek nemamo točne podatke koliko je takve djece, no prve projekcije kažu da u Bjelovaru imamo stotinjak pa čak i više mališana u ovoj skupini – pojasnila je zamjenica Bastijančić – Erjavec podsjetivši i da je tijekom mandata aktualne gradske vlasti mjesečna cijena vrtića roditeljima smanjena sa 750 na 500 kuna.

Iz odgovora zamjenice Bastijančić – Erjavec, a uslijed nedostatka konkretnih podataka o broju roditelja koji bi bili obuhvaćeni predloženom mjerom, može se iščitati i da se o njoj u gradskoj upravi uopće nije ozbiljno pristupilo. Također, iz odgovora je vidljivo i da ne postoje konkretni datumi kada bi se uopće spomenuta mjera mogla napokon uvesti, pa bi se vrlo lako moglo dogoditi da je odgođena na „plus beskonačno”.

Henc: Gradi se vrtić u Gudovcu

Pomirljiva je i Zdenka Henc iz ABB-a, koja i dalje nije izgubila vjeru da će se njihov prijedlog kad-tad uvažiti.

– Zbog situacije s koronavirusom, za sada smo odgodili odluku o besplatnom dječjem vrtiću za treće dijete ako sva djeca ne pohađaju vrtiće, no ta odluka nije van snage. Naravno, željeli bismo da ju nije bilo potrebe odgađati, a vjerujemo kako bi se mogla početi primjenjivati početkom kalendarske godine. No svakako bi naglasila kako je upravo u tijeku gradnja vrtića u Gudovcu koji će bitno povećati ukupne kapacitete predškolskog odgoja na području grada tako da smatramo kako stvari idu u dobrom mjeru unatoč ovoj odgodi – navela je Henc.

Podsjetimo, bjelovarski roditelji već godinama za drugo dijete u vrtiću plaćaju cijenu umanjenu 20 posto, ali samo ako vrtić pohađa dvoje djece istovremeno. Ako vrtić istovremeno pohađaju tri djeteta, roditelji su u potpunosti oslobođeni plaćanja naknade za treće dijete.

Prema istraživanju portala gradonačelnik.hr, cijene vrtića za drugo i treće dijete iz iste obitelji, kada su istodobno u vrtiću, u većini gradova se snižavaju, i to do 50 posto za drugo dijete, pa sve do besplatnog za treće dijete, što omogućava 61 grad u Hrvatskoj. (ik,im)