Na današnjoj tiskovnoj konferencija  dobrodošlicu izlagačima i posjetiteljima zaželjeli su u ime vlasnika tvrtke Bjelovarski sajam, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

Proljetni međunarodni bjelovarski sajam ove godine održava se 21. put, a svoja vrata otvorit će u petak, 6. travnja, i trajat će do nedjelje, 8. travnja. Jedna od najvećih sajamskih manifestacija u Hrvatskoj tradicionalno će se održati na sajamskom prostoru u Gudovcu, na kojem se za vrijeme održavanja sajma očekuju desetine tisuća posjetitelja. Po prvi puta na svečanom otvorenju očekuje se i dolazak Kolinde Grabar – Kitarović, predsjednice RH, ujedno i pokroviteljice sajamske manifestacije.

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac izjavio je da je za sajam sve spremno te je pozvao sve građane da svakako posjete jednu od poznatijih sajamskih manifestacija u regiji.

-Proljetni sajam je dobro poznat široj javnosti i mi smo, kao i izlagači, spremni i s velikim nestrpljenjem očekujemo petak i otvorenje – istaknuo je Posavac.  Dodao je i da su ove godine uvedene promjene koje će biti na zadovoljstvo svih posjetitelja.

-Mi uvijek pratimo nove trendove te u dogovoru s našim izlagačima svake godine unaprjeđujemo određene sektore kako bi svi bili još zadovoljniji. Upravo smo tako na izložbenim prostorima napravili promjene na zadovoljstvo naših izlagača, tako da će ove godine sve tematski biti još bolje izraženo – pojasnio je Posavac.

Naglasio je da je Proljetni sajam ponajviše poznat po poljoprivrednoj mehanizaciji, stoga su sve traktore i ostale poljoprivredne strojeve grupirali u jednom sektoru, tako da posjetitelji taj dio ponude mogu vidjeti na jednom mjestu, čime će si uštedjeti na vremenu. Također, kazao je Posavac, ove godine su i posebno uređene izložbene površine čiji je kapacitet povećan.

Bogata ponuda

-Ove godine imamo oko 500 izlagača iz deset stranih zemalja, stoga će ovogodišnji Proljetni sajam biti veći i bogatiji nego prošle godine. Također, mnoge stvari će biti po prvi puta izložene, tako da vjerujem da će naši posjetitelji biti iznimno zadovoljni – ispričao je Posavac. Inače, ovogodišnji Proljetni sajam neće biti posvećen samo poljoprivrednicima, već će se na njemu moći pronaći i eksponati zanimljivi ljudima koji uživaju u uređenju svojih okućnica ili vikendica. Stoga će biti izložen i veliki broj sjemenske robe, kao i sredstava za zaštitu biljaka.

-Ljudi koji se bave uređenjem svojih okućnica moći će naći puno toga za sebe. Imat ćemo i više vrsta cvijeća koje do sada nije prezentirano široj javnosti. Budući da je Proljetni sajam i mjesto obiteljskog okupljanja, osmislili smo i brojne aktivnosti za djecu, tako da i njima bude zanimljivo – kazao je Posavac.

Inače, pokretanje “Drvnog svijeta” prije tri godine pokazalo se vrlo uspješnim jer se broj izlagača u toj kategoriji neprestano povećava, kao i prodaja opreme i strojeva za šumarstvo i obradu drveta.

-U našoj županiji nalazi se jedna od najvećih Uprava za šume. Također, imamo i veliki broj drvoprerađivača i pilana, tako da je “Drvni svijet” postao neizostavni dio Proljetnog sajma koji ćemo ove godine dignuti na još viši nivo. Moram reći da ćemo u sklopu “Drvnog” svijeta imati i okrugli stol na koje će biti riječi o mogućnostim povlačenja sredstava iz europskih fondova – otkrio je Posavac. Dodao je da će brojne motorne pile i svi strojevi iz područja drvne i drvoprerađivačke industrije također biti tematski prikazani.

Na Sajmu će biti organizirana i brojna specijalizirana predavanja, kojima će svi moći prisustvovati, a točan raspored predavanja, istaknuo je Posavac, može se pronaći na internetskim stranicama Bjelovarskog sajma. Što će tiče broja posjetitelja, organizatori očekuje desetke tisuća svakoga dana, ali vrijeme će biti bitan čimbenik u tom segmentu.

Vrhunska organizacija

-Sve je jasno, ako će biti lijepo vrijeme, bit će više posjetitelja, ako će biti lošije, bit će ih manje. To je nešto na što nitko ne može utjecati, ali budimo optimistični i nadajmo se suncu. No, ono na što možemo utjecati je organizacija prijevoza i dovoljan broj parkirnih mjesta, a u tom segmentu smo sve besprijekorno organizirali – kazao je Posavac i nastavio.

-I ove godine smo uveli autobusne linije koje će biti besplatne, a koje će kretati svakih sat vremena tako da ne moraju nužno svi doći automobilom. Osigurali smo veliki broj parkirnih mjesta tako da će svatko pronaći mjesto za svoje vozilo. Također, surađujemo i s policijom koja će korigirati promet tako da se ne rade velike gužve ili zastoji – naglasio je Posavac. Što se tiče cijena ulaznica, one će ostati iste kao i prijašnjih godina. Tako da će odrasli plaćati 25 kuna, organizirane grupe, invalidi i djeca od 7 do 15 godina će plaćati 20 kuna, a za predškolsku djecu ulaz će biti besplatan.

 Uz ministra, očekuje se i dolazak predsjednice

Proljetni sajam je velika i značajna manifestacija za Bjelovar i čitavu županiju. Tada cijeli grad i regija živnu. Ugostitelji su tih dana također prezadovoljni, a broj noćenja se za ogroman postotak poveća tako da je to i velika stvar za naš regionalni turizam. U prilog važnosti ove manifestacija ide i činjenica da je pokrovitelj ovogodišnjeg Proljetnog sajma predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, a svoj dolazak je najavio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

-Otvorenje 21. Proljetnog sajma je zakazano za petak 6. travnja u 10 sati i pozivam sve građane da dođu na Sajamski prostor u Gudovac i provedu ugodan vikend s nama – poručio je direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

Dobrodošlicu zaželjeli župan i bjelovarski gradonačelnik

Župan Bajs spomenuo je da Županija potiče poljoprivredu brojnim mjerama, a posebno je istaknuo kreditiranje proljetne sjetve, sufinanciranja osiguranja usjeva i financiranje pripreme projektne dokumentacije za prijave na EU fondove.

Gradonačelnik Hrebak pozvao je posjetitelje da obiđu štand Grada Bjelovara na kojima će svoje proizvode tradicionalno predstaviti lokalni poljoprivrednici, a gdje će se moći kušati i sastojci Bjelovarskog doručka. Naglasio je da će Grad Bjelovar ove godine poljoprivredu poticati s milijun kuna iz gradskog proračuna, a spomenuo je i poticaje namijenjene malim i srednjim poduzetnicima od dva milijuna kuna.

 

Petak, 6.4

9:00 Otvorenje Sajma za posjetitelje
10:00 Svečano otvorenje Sajma Paviljon 4 (Aukcijska dvorana)
10:50 Obilazak Sajma s uzvanicima
13.00 – 14.00 Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d. – Prezentacija i najava mobilne aplikacije Bc Agronaut, Mala sajamska dvorana, Paviljon 1
14:15 -16:00 AGRONOMSKI FAKULTET ZAGREB – prof.dr.sc. Edi Maletić – Predavanje na temu: „Hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo – gospodarski značaj i potencijal“ Mala sajamska dvorana, Paviljon 1

OSTALA DOGAĐANJA TIJEKOM DANA

9:00 – 16.00 HUSQVARNA – GUDOSJEČA 2018. (natjecanje u izmjeni lanca na pili, kombiniranom prerezu, zabijanju čavala), Husqvarna štand, Polje 8G

9.00 – 18.00 UDRUGA ŽENA GUDOVAC
– Izložba replike pisanice iz XV. stoljeća pronađene na području
Gudovca (suvenir Grada Bjelovara)
– Predstavljanje narodnih nošnji Bilogorskog kraja
– Prezentacija rukotvorina od domaćeg platna i čunčane čipke
– štand Udruge žena Gudovac, Polje 10
9.00 – 18.00 UDRUGA MALI UZGAJATELJ BJELOVAR – Izložba malih životinja, Polje 7D
9.00 – 18.00 Sajamski radio, Paviljon 1
9.00 – 18.00 LOVAČKI SAVEZ BBŽ – Izložba lovačkih trofeja, Lovno-turistička kuća, Polje 7D
18.00 Zatvaranje Sajma za posjetitelje

Subota, 7.4

9:00 Otvorenje Sajma za posjetitelje
9.00 – 10.00 CROATIA OSIGURANJE – predavanje na temu: „Osiguranje usjeva i stoke“, Velika sajamska dvorana, Paviljon 1
10.00 – 13.00 Večernji list i Bjelovarski sajam – Okrugli stol – EU fondovi u službi razvoja šumarstva i drvne industrije, Velika sajamska dvorana, Paviljon 1
Večernji list i Bjelovarski sajam – Program za najmlađe – atraktivne
radionice i igraonice za djecu, Polje 1A
12.00 Ministarstvo poljoprivrede – Snježana Kraml i Silvija Runje – predavanje
na temu: „Novosti u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu“,
Velika sajamska dvorana, Paviljon 1
15.00 – 17.00 Večernji list i Bjelovarski sajam – GASTRO SHOW – natjecanje u jedenju bifteka, Polje 1A

OSTALA DOGAĐANJA TIJEKOM DANA

9.00 – 16.00 HUSQVARNA – GUDOSJEČA 2018. (natjecanje u izmjeni lanca na pili, kombiniranom prerezu, zabijanju čavala), Husqvarna štand, Polje 8G
9.00 – 18.00 KULTURNO SPORTSKI KLUB KUL PONG – igranje ping pong-a, kreativne radionice, Aukcijska dvorana, Paviljon 4
9.00 – 18.00 UDRUGA ŽENA GUDOVAC
– Izložba replike pisanice iz XV. stoljeća pronađene na području Gudovca (suvenir Grada Bjelovara)
– Predstavljanje narodnih nošnji Bilogorskog kraja
– Prezentacija rukotvorina od domaćeg platna i čunčane čipke
– štand Udruge žena Gudovac, Polje 10
9.00 – 18.00 UDRUGA MALI UZGAJATELJ BJELOVAR – Izložba malih životinja, Polje 7D
9.00 – 18.00 Sajamski radio, Paviljon 1
9.00 – 18.00 LOVAČKI SAVEZ BBŽ – Izložba lovačkih trofeja, Lovno-turistička kuća, Polje 7D
18.00 Zatvaranje Sajma

Nedjelja, 8.4

9.00 Otvorenje Sajma za posjetitelje
12.00 – 14. 00 UDRUGA SALERS CROATIA – Salers-planiranje i realizacija početka uzgoja u sustavu krava-tele, Velika sajamska dvorana, Paviljon 1
12.00 LIMENA GLAZBA LGMV I MAŽORETKINJE VRBOVEC – nastup, Polje 1A
14.00 – 16.00 BJELOVARSKO BILOGORSKA ŽUPANIJA I PČELARSKI SAVEZ BBŽ
– Okrugli stol – tema: „Postupak certifi kacije i ulazak u projekt „Slavonski
med“ (nacionalni znak izvornosti; europski znak izvornosti)“, moderator:
Željko Vrbos-predsjednik udruge „Slavonski med“,
Velika sajamska dvorana, Paviljon 1

OSTALA DOGAĐANJA TIJEKOM DANA

9.00 – 16.00 HUSQVARNA – GUDOSJEČA 2018. (natjecanje u izmjeni lanca na pili, kombiniranom prerezu, zabijanju čavala), Husqvarna štand, Polje 8G
9.00 – 18.00 KULTURNO SPORTSKI KLUB KUL PONG – igranje ping pong-a, kreativne
radionice, Aukcijska dvorana, Paviljon 4
9.00 – 18.00 UDRUGA ŽENA GUDOVAC
– Izložba replike pisanice iz XV. stoljeća pronađene na području
Gudovca (suvenir Grada Bjelovara)
– Predstavljanje narodnih nošnji Bilogorskog kraja
– Prezentacija rukotvorina od domaćeg platna i čunčane čipke
– štand Udruge žena Gudovac, Polje 10
9.00 – 18.00 UDRUGA MALI UZGAJATELJ BJELOVAR – Izložba malih životinja, Polje 7D
9.00 – 18.00 Sajamski radio, Paviljon 1
9.00 – 18.00 LOVAČKI SAVEZ BBŽ – Izložba lovačkih trofeja, Lovno-turistička kuća, Polje 7D
18.00 Zatvaranje Sajma

SAJAM JE OTVOREN ZA POSJETITELJE Petak, subota i nedjelja od 9.00 do 18.00 sati

Organizator zadržava pravo izmjene programa i sudionika