Je li Ministarstvo zdravlja uvelo outsorcing, izdvajanje pratećih djelatnosti u državnim ustanovnama, a da o tome nije obavijestilo hrvatsku javnost? Zaključak je to koji se nameće nakon nedavnog iskustva Daruvarskih toplica čija je uprava nedavno unajmila agenciju za privremeno zapošljavanje kako bi zaposlila pomoćno tehničko osoblje – konobare, čistače i spremače. Riječ je o 20-ak radnika koje su u Daruvarskim toplicama htjeli zaposliti na neodređeno vrijeme, no Ministarstvo zdravlja odbilo im je dati suglasnost.
– Neki naši zaposlenici otišli su u mirovinu, a neki u druge tvrtke, pa nam se ukazala potreba za novim zapošljavanjem. S obzirom da nismo uspjeli dobiti suglasnost od resornog ministarstva, raspisali smo natječaj za usluge ustupanja osoblja, odnosno privremenog zapošljavanja radnika – pojašnjava Marcel Medak, ravnatelj Daruvarskih toplica dodajući kako je postojeći broj radnika nedovoljan za kvalitetno obavljanje spomenutih poslova. Odbijenicu od strane ministarstva Medak ne povezuje s parlamentarnim izborima, odnosno ovlastima tehničke vlade. Upravo suprotno, kaže kako su zamolbu za novim radnim mjestima prvi puta poslali još sredinom prošle godine, no ni tada im ministarstvo nije željelo izići u susret. Potreba za dodatnom radnom snagom u Daruvarskim toplicama pojavila se i uslijed sve veće popunjenosti kapaciteta.
Prevelik otpor sindikata
Slobodnu sobu u najvećoj i najuspješnijoj županijskoj zdravstvenoj ustanovi sve je teže pronaći. Primjera radi, od 170 soba ovih dana, prema riječima ravnatelja, slobodno je tek njih osam. Podsjetimo, ideja o izdvajanju nemedicinskih zanimanja bila je aktualna za vrijeme ministra Rajka Ostojića. Iako bi prelazak nemedicinskog osoblja pod upravljanje privatnog sektora zdravstvenom sustavu zasigurno donio značajne financijske uštede, od tog modela odustalo se zbog prevelikog otpora sindikata. S obzirom da je zdravstveni sustav i dalje jedan od najvećih “gutača” novca iz državnog proračuna, velika je vjerojatnost da će nova Vlada skinuti prašinu s projekta outsourcinga koji i dalje leži u ladicama Ministarstva zdravlja. Valja napomenuti i kako je samo u Općoj bolnici Bjelovara, prema podacima iz listopada 2013. godine, od 790 djelatnika njih 217 pripadalo nemedicinskom osoblju, pri čemu prednjače čistačice kojih je bilo 84.