Nezavisna vijećnica Ela Naranđa predložila je na sjednici Gradskog vijeća u utorak da se Bjelovarčani o izgradnji novog nogometnog stadiona izjasne referendumom, no bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak njezin prijedlog je odbio.

Izgradnja novog bjelovarskog nogometnog stadiona, oblazložila je vijećnica, jedan je od najvećih gradskih projekata i bio bi red da se o tome očituju građani, pogotovo stoga jer ih je većina protiv izgradnje novog stadiona.

„Ako zaista idemo u tu investiciju koja će opteretiti gradski proračun sljedećih 20 godina, bilo bi dobro da napravimo referendum ili barem javno savjetovanje, da pitamo građane jesu li za izgradnju stadiona, obnovu tržnice ili izgradnju šeste osnovne škole”, predložila je vijećnica Naranđa.

Gradonačelnik Hrebak njezin prijedlog odbio je poručivši da bi referendum koštao najmanje pola milijuna kuna, koliko koštaju izbori za mjesne odbore.

„Hoćemo li onda raditi referendum i za nove toplice i za novo kazalište”, upitao se Hrebak dodavši kako je siguran da bjelovarska sportska javnost želi novi stadion.

„I dalje sam protiv prijedloga, niste me uvjerili u suprotno. Naveli ste Dom kulture, a to je projekt od 12 milijuna kuna, dok stadion samo u prvoj fazi košta 16 milijuna kuna, a do kraja 22 milijuna. Nijedan projekt nije toliko vrijedan. Taj referendum ne mora biti doslovno referendum i koštati pola milijuna kuna, predložila sam javnu raspravu u online obliku – što ljudi najviše žele”, pojasnila je vijećnica Naranđa.

Većinom glasova gradski vijećnici prihvatili su odluke o izgradnji stadiona. Prema tim odlukama, stadion bi trebao koštati 21,7 milijuna kuna, a financirat će se putem kreditnog zaduženja. Ipak, gradonačelnik Hrebak najavio je mogućnost da će se Grad zadužiti za neke druge projekte, dok bi se stadion trebao graditi iz izvornih prihoda.