BJELOVAR – Pred bjelovarskim Argonuatima, proslavljenim veslačima s Neretve, novi je izazov. Naime, sljedeće godine u listopadu namjeravaju nastupiti na najprestižnijoj maratonskoj kanuističkoj utrci na svijetu između havajskih otoka Moloka’i i Oahu i iskušati neke od najpodmuklijih struja na Pacifiku. Utrka je toliko naporna da se najčešće svakih trideset minuta veslači moraju mijenjati, a to rade tijekom plovidbe iz pratećih čamaca.

-Na utrci sudjeluje više od stotinu ekipa iz cijelog svijeta. Iz Europe nastupaju Francuzi, Nijemci, Mađari, Englezi, a mi ćemo biti prva hrvatska ekipa koja se odvažila na ovaj pothvat – govori kapetan ”Senatora” Tomislav Smrček Čonč.
Povodom novog izazova koji je pred njima, održali su sastanak koji je ujedno bio poziv za nove potencijalne veslače koji im se žele pridružiti.

Svi su dobrodošli

-Važno je razbiti mit da potencijalni veslači moraju posjedovati određene predispozicije da bi mogli postići neki rezultat. Svi su dobrodošli, samo je bitno da imaju dobru volju. S obzirom da ćemo i dalje imati dvije ekipe, jedino je pitanje hoće li se novi članovi izboriti za mjesto u prvoj ili drugoj ekipi – govori Čonč.

Na pacifičkoj veslačkoj utrci nastupat će veslači koji su najduže u tom sportu, odnosno najiskusniji Argonauti koji su osvojili zadnje tri medalje – zlato i dva srebra na Maratonu lađa na Neretvi. S obzirom da su dobili pokroviteljstvo predsjednice Republike za projekt ”Argo – od ribnjaka do Pacifika” i medijsko pokroviteljstvo RTL televizije, to im je otvorilo neke nove mogućnosti i suradnje pa se nadaju da će uspjeti zatvoriti i financijsku konstrukciju ovog projekta.

Osim pacifičke utrke, cilj za ovu godinu im je i obaranje svjetskog rekorda u brzinskom preveslavanju Jadrana od Prevlake do Savudrije, što će im ujedno predstavljati najbolju bazu za Pacifik.

-Važno je da što češće treniramo na moru kako bismo barem približno iskusili ono što nas tamo čeka. Uskoro nam stižu kanui iz Njemačke, isti kakvi se koriste na Pacifiku pa ćemo na taj način još jednim korakom bliže biti simulaciji uvjeta kakvi nas tamo očekuju – govori Čonč.

Mlade nade

Istovremeno, “Senatori” su i dalje dio neretvanske ekipe. Svojim savjetima, ali i sudjelovanjem na ovogodišnjem Maratonu lađa usmjeravat će i pomagati mladoj ekipi na čelu sa Filipom Forjanom da nastave njihovim stopama.

-Pripreme za ovogodišnji Maraton lađa bit će još jače i intenzivnije, a sastoje se od treninga u teretani s kojima smo počeli još u listopadu prošle godine, dok ćemo s toplijim danima, već u ožujku, krenuti sa treninzima na vodi i treninzima trčanja, koje ćemo provoditi naizmjenično. Većina treninga na vodi odvijat će se kao i do sada na ribnjacima u Blatnici kod Štefanja, a kako ćemo postepeno dizati formu, sve češće ćemo vikendima ići na Šodericu – najavljuje Filip Forjan. Također, tradicionalno će nastupiti i na lađarskoj maratonskoj utrci na Jarunu uoči koje odrađuju jedne puno ozbiljnije pripreme na Jadranu.

Što se tiče Nereida, one nastavljaju dalje, ali pod novim imenom, a šuška se da će postati ”Argonautice”.

-Oformile smo se iz Nereida jer je dio članica otišao u Zagreb. Izgubile smo sve, od vesla do sjedalica, jedino su nam lađe ostale, što je najbitnije. Zahvaljujući Argonautima, pronašle smo sponzora, a vesla su nam u izradi i dat ćemo sve od sebe na budućim natjecanjima. Planiramo okupiti dio starih članica, a isto tako pozivamo i nove članice da nam se pridruže. U ekipu primamo djevojčice od 15 godina pa na dalje – govori trenerica i kapetanica Ana Futać. (Paula Galir)