Piše: Vedran Cindrić

Danas je Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs primio predstavnike Sportske udruge Argo na čelu s njihovim predsjednikom Tomislavom Smrčekom koji je nakon velikih uspjeha na Maratonu lađa najavio nove sportske izazove i podvige.

-Nakon što smo 2016. godine pobijedili na Maratonu lađa i zatim dvije godine za redom osvajali srebro, krenuli smo s novim sportskim projektima. Naime, krajem svibnja ćemo preveslati Jadran, dakle od Prevlake do Savudrije. Trasa je duga oko 750 kilometara i to planiramo preveslati kanuom šesterosjedom. Plan je trasu proći u rekordom vremenu od šest dana , no mnogo toga će ovisiti o vremenskim prilikama, ozljedama kojih će sigurno biti i ogromnih fizičkih napora – pojašnjava Smrček. Kaže da će taj podvig biti ekstremno naporan, ali da su već duže vrijeme u ozbiljnim pripremama.

Kanu nam je u Novalji i kada je dobro vrijeme svaki vikend smo tamo i treniramo. Kada smo u Novalji odveslamo 100 kilometara u jednom danu jer će nam takav dnevni tempo biti kada krenemo preveslavati Jadranu i mogu reći da je to poprilično naporno. Vidjet ćemo kako će nam tijelo reagirati četvrtog ili petog dana veslanja – priča Smrček. Otkriva i da RTL televizija planira o ovom podvigu raditi dokumentarni film.

Dokumentarni film

-RTL će nas pratiti sa svojom visokom produkcijom. Snimat će nas podvodnim kamerama i dronovima. Planiraju onda taj dokumentarac plasirati van na tržište, no to je njihov posao, na nama je da se fokusiramo na ovaj sportski dio – naglašava Smrček i dodaje da će rutu planirati na samom putu.

Pripreme za Havaje

-Ako će biti loše vrijeme prolazit ćemo otoke s unutrašnje strane, ako će biti bolje ići ćemo sa vanjske strane. Proći ćemo kraj svih većih otoka. U samo jedan veći grad ćemo uploviti i to zbog potreba dokumentarnog film jer inače bi nam uplovljavanje u svaki veći grad oduzimalo previše vremena – kaže Smrček i također otkriva da je zapravo sve ovo velika priprema za najprestižniju kanuističku maratonsku utrku na svijetu pod nazivom Moloka’i i Hoe na Havajima.

-Nadam se da ćemo veslanjem od Prevlake do Savudrije privući više medijske pažnje pa onda i sponzora pa da onda nastupimo na Havajima. To je jedna veličanstvena, ali i jako naporna utrka po pacifičkim valovima. Održava se od 1952. godine i dugačka je 66 kilometara. No, vesla se po zaista ogromnim valovima i na puno faktora se mora tamo paziti. No, mi smo već kontaktirali jedne Francuze koji su tamo nastupili i počeli smo ozbiljno raditi na tom projektu – kaže Smrček, a u svemu im je dao veliku potporu župan Damir Bajs.

-Bjelovarsko – bilogorska županija je uvijek bila uz Argonaute, a tako će biti i sada u svibnju kada kreću u svoju veliku avanturu – istaknuo je župan Bajs.