Druga izborna jedinica i na ovim parlamentarnim izborima opravdala je svoj epitet “prevrtljive” izborne jedinice. Naime, između dva najveća bloka, lijevog kojega je predvodio SDP (Hrvatska raste) i desnoga na čelu s HDZ-om (Domoljubna koalicija), sve do jutarnjih sati vodila se mrtva trka u kojoj se pobjednik izmjenjivao gotovo svakih 15 minuta, a na kraju su doslovno presudili promili. Naime, u izbornoj jedinici u kojoj je glasovalo 233 tisuće birača, Domoljubna koalicija ostvarila je pobjedu, a samim tim i jedan saborski mandat više, zahvaljujući prednosti manjoj od dvije tisuće glasova! Iako će, sukladno ustaljenoj hrvatskoj političkoj praksi, i jedna i druga strana nakon ovih izbora proglasiti pobjedu, najveći pobjednici svakako dolaze iz redova Mosta, koalicije neovisnih lista koja je osvojila dva mandata i to zahvaljujući osvojenih više od 30 tisuća glasova.
Stranka rada i solidarnosti
Uspjeh je postigla i Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića s jednim osvojenim mandatom, odnosno više od 18 tisuća glasova. Usporedbe radi, na proteklim parlamentarnim izborima velikim strankama “mali” su uspjeli preoteti samo jedno zastupničko mjesto. Podsjetimo, riječ je o Laburistima, stranci koja je na ovim izborima koalirala s SDP-om te si tako najvjerojatnije zapečatila budućnost. Nije se proslavio niti ORaH, ne samo u II. izbornoj jedinici već diljem Hrvatske, kao ni bivši hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović. Svakako valja napomenuti i kako se Neovisna lista Damira Bajsa nije uspjela nametnuti kao najveće izborno iznenađenje, već je među biračima prošla prilično blijedo.
“Anka je mrak”
U listu velikih dobitnika svakako zlatnim slovima valja upisati Anku Mrak – Taritaš, rođenu Bjelovarčanku i po mnogima najuspješniju ministricu sada već bivše Vlade, koja je, najvećim dijelom zahvaljujući velikom broju bjelovarskih glasova uspjela osvojiti saborski mandat preko sustava preferencijalnog glasovanja. Naime, koalicija Hrvatska raste u II. izbornoj jedinici osvojila je 74.488 glasova. Dakle, Anki Mrak – Taritaš za prolaz je trebalo 7.489 glasova, a ona je osvojila 628 glasova više, dakle 8.077 glasova. Na taj način ova je HNS-ovka iz Sabora “izgurala” HSU-ova Željka Šempera, inače petog na listi. Podsjetimo, Mrak – Taritaš bila je osma na listi. Sve u svemu, lijeva opcija u II. izbornoj jedinici spala je sa osam na pet mandata, dakle gotovo se prepolovila. Predsjednica bjelovarskog SDP-a Vanja Posavac iz saborske utrke eliminirana je i prije sâmih izbora jer je nije ni bilo na listi, a svoje mjesto očekivano je zadržao Vedran Babić, član nacionalnog predsjedništva SDP-a i stranački koordinator za II. izbornu jedinicu. Ipak, s obzirom da je SDP prije četiri godine u II. izbornoj jedinici osvojio čak osam mandata te uživao podršku više od 42 posto glasača koji su glasovali, današnjih pet mandata čini se vrlo skromnim rezultatom.
Pogreška u vrhu stranke
No, iako je SDP izgubio velik broj birača, oni se nisu okrenuli HDZ-u. Naime, HDZ je 2011. godine osvojio četiri mandata, no jedan mandat tada je osvojio HSS, dok je HSLS bio vrlo blizu izbornog praga. Drugim riječima, ako je HDZ u nečemu uspio, uspio je zadržati svoje birače, ali ne i kapitalizirati SDP-ov veliki pad. Jedan od razloga toga neuspjeha svakako se krije i u činjenici da je stranački vrh vrlo loše iskrojio izbornu listu HDZ-a – prvi predstavnik Bjelovarsko-bilogorske županije, Miro Totgergeli, dobio je tek osmo mjesto, dok se Bjelovarčanka Višnja Biljan našla pri samom dnu na 11. mjestu. Mnogo bolje pozicije prepuštene su Koprivničko-križevačkoj županiji u kojoj HDZ nije ni približno jak kao u našoj županiji.

Neizvjesna atmosfera u stožerima
Atmosfera neizvjesnosti parlamentarnih izbora ponajbolje se mogla osjetiti u bjelovarskom restoranu Šenoa, HSLS-ovom stožeru u kojemu je svoju političku budućnost iz minute u minutu pratio Dario Hrebak, predsjednik bjelovarskih liberala i potpredsjednik stranke.
– Dario, Dario, vodimo za 0,3 posto – euforično bi mu govorili stranački kolege i simpatizeri kada bi Domoljubna koalicija u II. izbornoj jedinici imala najviše glasova, da bi već četvrt sata kasnije pali u depresiju jer bi vodstvo preuzela koalicija Hrvatska raste. Naime, svakih 15 minuta Državno izbornoj povjerenstvo objavljivalo je neslužbene rezultate izbora, a upravo kod nas vodila se “mrtva trka” između lijevih i desnih. Prema D’Hondtovoj metodi, naime, jednog zastupnika više dobiva ona koalicija koja ima više glasova, pa makar se radilo čak i samo o jednom glasu. S obzirom da je Hrebak dobio šesto, tzv. rubno mjesto na listi Domoljubne koalicije, u slučaju da je u II. izbornoj jedinici pobijedila lijeva opcija, on ne bi “upao” u Hrvatski sabor, što bi bio velik, vjerojatno i nenadoknadiv udarac njegovim političkim ambicijama koje nakon saborske, podrazumijevaju i fotelju gradonačelnika Grada Bjelovara.