U zadnje dvije u pol godine učinjen je veliki pomak u entegetskoj obnovi osnovnih i srednjih škola u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. No, prije bilo kakvih izmjena stolarije i fasada bilo je potrebno izraditi energetske certifikate i škole su u to krenule uz pomoć Bjelovarsko – bilogorske županije i bitno popravile energetsku statistiku.
– U ovom trenutku sve srednje škole imaju energetske certifikate, a do kraja godine će biti riješene i sve matične osnovne škole. Ostaje problem s velikim brojem objekata u kojima su smještene područne škole, a na tome ćemo pojačano raditi tijekom ove godine. To je veliki posao koji dosta stoji, a do sada je iz državnih fondova za tu svrhu povučeno stotinu tisuća eura – kazao je župan Damir Bajs na sastanku sa ravnateljima škola gdje su predstavljeni daljnji energetski planovi.
Obnovljivi izvori energije hit
Naime, uz već dobro poznate natječaje za osnovu stolarije i fasade kako bi se povećala energetska učinkovitost škola, od ove se godine otvaraju i novi natječaji od kojih u županiji imaju velika očekivanja.
– Riječ je o korištenju obnovljivih izvora energije u našim školama i tome će se u ovoj godini pridavati velika pozornost. Stoga je još važnije da sve škole naprave energetske certifikate koji su preduvjeti za dobivanje sredstava iz tih natječaja. Inače, do sada je za poboljšanje energetske učinkovitosti u našim školama utrošeno oko tri i pol miljuna kuna – istaknuo je župan Bajs.
Škole koje su promijenile stolariju i fasade već bilježe poboljšanje ostvarenih rezultata, posebice na računima za grijanje. Ravnatelj bjelovarske Tehničke škole Ante Šola tako potvrđuje da su računi za grijanje pali za dobrih 25 posto što je osjetno olakšanje za ukupno poslovanje škola. Korištenje obnovljih izvora energije može još više smanjiti troškove, a uz takva je ulaganja zainteresirana Osnovna škola Nova Rača.
Solarni paneli na školi
– Što se tiče energetskih certifikata imaju ga naša matična škola i šest od sedam područnih škola. Prigoda za korištenje obnovljivih izvora energije nam se otvara u Severinu, gdje je škola smještena u velikoj zgradi koja je pogodna za postavljanje solarnih panela. U školi u Međurači koja je smještena u neposrednoj blizini jedne pilane može se ugraditi grijanje na pelete, ali ista tako postoji opcija da se napravi kogeneracijsko postrojenje koje bi koristilo pilanski otpad. Vlasnik pilane od njega nema nikakve koristi i mora plaćati njegovo zbrinjavanje, pa bi od ovog ulaganja svi imali koristi, i smanjili troškove – kazao je Dario Jaušić, ravnatelj Osnovne škole Nova Rača.
Područne škole kvare prosjek
U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji radi 21 osnovna i 15 srednjih škola koje ukupno djeluju u 135 objekata, uključujući školsko – sportske dvorane i knjižnice. Od toga broja srednje škole stoje odlično jer od ukupno 24 objekta koje koriste, energetski certifikat imaju 22 objekta, a prestala dva su u fazi izrada. Osnovne škole stoje puno lošije jer on koriste ukupno 109 objekata, a samo njih 31 imaju energetski certifikat. Razlog za loš omjer je veliki broj područnih škola.