Želja da sazna što više o svojim korijenima, Carmy Kocijan Wepsic, umirovljenu profesoricu glazbe iz Kalifornije, dovela je sve do Velike Pisanice. Carmy je, inače, druga generacija Hrvata u Americi. Njezin djed Ivan Kocijan davne 1912. godine iz rodne Velike Pisanice otputovao je u Chicago. Ivan je rođen 1892. godine, a umro je 7. svibnja 1936. u banovinskoj bolnici Bjelovar.

Posljednje boravište navedeno u njegovoj smrtovnici je Velika Pisanica 227. Ovi podaci i djedova slika s dana vjenčanja bili su glavni trag koji je Carmy počela slijediti kako bi otkrila svoje korijene. Uz životnu priču njenog djeda i bake Marice, Hrvatice iz Krasnog Polja u Lici, vežu se brojne zanimljivosti, a Carmy i dalje na svakom koraku nailazi na mnoge nepoznanice. Primjerice, nikada nije saznala gdje su se njeni baka i djed upoznali, ali vjeruje kako su moguće dvije opcije. Istražujući bakino porijeklo, saznala je da je njezina obitelj Anić privremeno boravila u Grubišnom Polju, što je u neposrednoj blizini Velike Pisanice.

 Tajanstvena deportacija

-Druga mogućnost je da su se upoznali tek po dolasku u Chicago gdje su svi imigranti živjeli u pripadajućim djelovima grada, na istom mjestu. Kako bilo, zaljubili su se i oženili u Americi, a u braku su dobili troje djece, među kojima je i moj otac – ispričala nam je prošlog tjedna u Velikoj Pisanici Carmy. Razlog djedovog povratka u Hrvatsku nikada nije otkrila, ima tek zahtjev za njegovom deportacijom iz SAD-a 1925. godine.

-Nadala sam se da ću na ovom mjestu otkriti mnoge misterije vezane uz moju obitelj, ali volim misliti da je otišao u nadi da će čitavu obitelj vratiti u Hrvatsku. On je, baš kao i moj otac, umro jako mlad, sa samo 43 godine, od posljedica srčanog udara – objašnjava Carmy koju je na putu u Hrvatsku pratio suprug Terry Wepsic, koji i sam ima zanimljivu životnu priču. Po završetku studija medicine, Terry je jedno vrijeme proveo na prestižnom sveučilištu Yale te na istraživanju lijeka za rak u Švedskoj i Japanu. Jedan od njegovih praktikanata čak je kandidat za jednu od budućih Nobelovih nagrada jer je otkrio lijek za leukemiju.

Bračni se par Kocijan Wepsic u hrvatsku avanturu se upustio još prije mjesec dana, i to na Terryjevu inicijativu, s obzirom da je on znao koliko će njegovoj supruzi značiti ako sazna nešto o svom hrvatskom porijeklu. I Terryu i Carmy je ovo drugi brak, a Carmy, nikada nije imala djecu. Kako s bratom nije u kontaktu, silno joj je bilo važno da otkrije nešto o vlastitom porijeklu.

Obilazak groblja

-Ovim putovanjem želim odati počast hrabrosti moga djeda koji se odvažio na novi život u Americi. Upoznavanjem njegovog rodnog mjesta i vječnog prebivališta, osjećam da sam ostvarila posebnu vezu s njim, koju nisam imala priliku ostvariti za vrijeme njegova života i svi ovi kilometri pokazali su se potpuno opravdanima – emocionalna je bila Carmy.

Rasplet ove priče odvio se u kući jedine preostale živuće osobe u Velikoj Pisanici koja nosi prezime Kocijan. Čvrste dokaze o prebivanju Ivana Kocijana u toj kući nismo pronašli, ali po riječima gospođe Dragice Kocijan, velika je mogućnost da je on živio upravo u toj kući koja se vremenom mijenjala.

-Svi su Kocijani živjeli blizu jedni drugima tako da, ako nije živio u ovoj kući, sigurno je bio u nekoj u blizini – kazala je Dragica. Carmy, na žalost, nije pronašla ni djedovo grobno mjesto, tek obiteljske grobnice Kocijana koje se nalaze na samom početku katoličkog groblja. Ondje se nalazi i nekoliko grobova koji ne nose ničije ime pa je moguće upravo u jednom od njih počiva djed Ivan.