Piše: Vedran Cindrić

Osluškujući tržište rada Obrtička škola Bjelovar od školske godine 2020/2021 u svoj program uvodi mogućnost školovanja za zidare i tesare.

No, iako je posljednji zidar maturirao davne 1985. godine i iako obrtnici i poslodavci vape za obrazovnim zidarima i tesarima, dopuštenje za pokretanje novih programa nije teklo glatko. Štoviše, Ministarstvo obrazovanja je prvi put poslalo odbijenicu takvom prijedlogu, no uz dodatne napore, mnogobrojne argumente i zajednički stav Bjelovarsko – bilogorske županije, Obrtničke komore BBŽ-a, Hrvatske gospodarske komore i naravno Obrtničke škole Bjelovar danas je ipak stiglo zeleno svjetlo za pokretanje programa u kojem će osam zidara i četiri tesara u novoj školskoj godini moći dobiti adekvatno obrazovanje.

-Put dobivanja dozvole za pokretanje programa nije tekao glatko. Inicijativa je počela od obrtnika i građevinara koji u svojim firmama imaju manjak radnika jer na tržištu rada nema dovoljno kvalificiranih zidara i tesara. Zbog toga je župan Bajs dogovorio sastanak sa školom, Obrtničkom komorom i HGK-om gdje smo počeli dogovorati strategiju kako to sve organizirati. Obrtnička škola je rekla da će organizirati sve potrebno da se ti programi mogu odvijati u našoj školi, Obrtnička komora i HGK su organizirali prakse kod ovlaštenih firmi za buduće učenike, a Županija je pokrila financijske troškove. Iako smo prvotno bili odbijeni što nas je sve šokiralo, uz dodatne napore i objašnjenja ipak smo na kraju dobili dopuštenje – izjavio je ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar Branko Svetković.

U Obrtničkoj školi Bjelovar najavljen je novi program za zidare i tesare

Predsjednik Županijske gospodarske komore, Jakov Ćorić izrazio je nezadovoljstvo prvotnom nefleksibilnošću u obrazovnom sustavu.
-Ne mogu shvatiti da sustav obrazovanja nije fleksibilan i ne prati tržište rada. Mi već 5-6 godina radimo na tom programu i konačno smo sada dobili zeleno svjetlo. Nadam se da je ovo samo početak i da ćemo uskoro otvoriti nova zanimanja, poput onih potrebnih u drvnoj industriji – istaknuo je Ćorić.

Predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko – bilogorske županije Goran Grgić izjavio je da je ovo povijesni dan za Obrtničku komoru.
-Davne 1985. godine je posljednji put maturirao posljednji zidar u našoj županiji, i potražnja za zidarim i tesarima je zaista velika. No, prvotno nas je Ministarstvo obrazovanje svejedno odbilo iako je prijedlog programa bio napisao kao za udžbenik i ako smo naglasili da školovanih zidara i tesara iznimno nedostaje na tržištu rada. Firme ih naprosto svijećom traže. No, kada se složno okupe Bjelovarsko – bilogorska županija, Obrtnička komora, HGK i Obrtnička škola i svaka institucija obavi svoj dio posla i argumentirano pokaže kako su navedena zanimanja deficitarna, onda ni čuvena administracija ne može ništa – istaknuo je Grgić.

Župan Damir Bajs istaknuo je važnost usklađivanja obrazovnog sustava sa tržištem rada.
-Obavili smo veliki i važan dio posla. Zahvalio bi se Gospodarskoj i Obrtničkoj komori što sve godine prijeđemo preko onoga što nas školski sustav može pružiti. Županija je preuzela materijalne troškove, Komore su preuzele obvezu pronalaska praksi i naša inicijativa je urodila plodom – zaključio je župan Bajs.