Udruga žena Velike Pisanice uspješno provodi projekt „Obrazovanje za održivi razvoj“ sa partnerima Općinom Velika Pisanica i Osnovnom Školom Velika Pisanica. Projekt vrijedan 513.790 kn financiran je od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko-hrvatskog program suradnje, a provodi se u trajanju od dvije godine, točnije od 12.7.2019 do 12.7.2021. godine. Cilj ovog projekta je povećanje znanja i vještina učenika i učitelja Osnovne škole Velika Pisanica iz područja održivog razvoja i učvršćivanje partnerstva između prijavitelja Udruge žena Velike Pisanice i partnera Osnovne škole Velika Pisanica i Općine Velika Pisanica .

Uz adaptaciju zgrade, nabavu elektroničke i vrtne opreme, kroz projekt predviđeno je i 20 radionica na temu održivog razvoj, od kojih smo uspijeli izrealizirati 8 u ovom školskom polugodištu.Unatoč pandemiji koja nas prati od samog početka školske godine uspijeli smo pronaći način kako ipak nastaviti sa projektom i edukacijama. Uz suglasnosti roditelja, te prema svim epidemiološkim mjerama krenuli smo dalje. Našu školu posjetila je Udruga Zmag sa edukacijama „Ekološkog vrtlarenja“, “Kozmetike iz vlastite kuhinje“, „Filcanja vune“ i „Zdrave prehrane“. Zatim, Udruga Biom održala je radionice „Izrade kućica i hranilica za ptice i mini hotela za kukce“. Za kraj, kako bi zaokružili cijeli niz edukacija održana je petodnevna radionica „Od ideje do održivog projekta“ u izvedbi bjelovarskog Pro konzaltinga. d.o.o. Nizom edukacija podignuli smo kvalitetu školovanja, podignuli svijest učenika o bitnosti promjene načina života na ekološki prihvatljiviji i odgovorniji život. U međuvremenu organiziran je i izlet za učitelje na održivo imanje Vukomerić o kojem se brine Udruga Zmag. Na održivom imanju mogli smo vidjeti kako teorija izgleda u praksi. Vidjeli smo različite tipove gradnje kuća, većinom od već korištenih materijala, zatim tipove vrtova i banku sjemena koju vodi istoimena udruga. Nadamo se da će se epidemiološka slika popraviti, te da ćemo u idućem polugodištu isto tako biti aktivni i s veseljem prionuti na razne projektne aktivnosti.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Stajališta izražena na ovoj web stranici isključiva su odgovornost Udruge žena Velike Pisanice i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske