Hoće li i u kakvom obliku u Dolinama pored Bjelovara o(p)stati odlagalište otpada, jedno je od onih rijetkih pitanja koje političare muči i nakon što prođu izbori. Podsjetimo, usred predizborne kampanje iz Vlade RH stigao je “hladan tuš” – Centar za gospodarenje otpadom Doline, koji je u svim državnim planovima upravljanja otpadom slovio za regionalni Centar za područje Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, ukinut je potezom pera, a po novom državnom planu otpad iz spomenutih županija trebao bi se odlagati i prerađivati u Piškornici u Koprivničko-križevačkoj županiji. Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan, istaknuo je da odlukom Vlade protiv koje će se, najavio je, boriti svim političkih sredstvima, Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija ostaju bez minimalno 30 milijuna eura ulaganja i do stotinu novih radnih mjesta.

Drastično poskupljenje?

Kakva je budućnost Dolina zanimalo je SDP-ova vijećnika Nenada Nekvapila, koji strahuje da će se jedno od rijetkih hrvatskih odlagališta otpada s ishođenim svim potrebnim dozvolama čak i na europskoj razini, zatvoriti i sanirati, a usluga odvoza otpada za bjelovarska kućanstva i gospodarstvo drastično poskupiti zbog povećanih troškova transporta.

– U prostornim planovima Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovara Doline se i dalje vode kao regionalni Centar za gospodarenje otpadom, neovisno o nedavnoj odluci Vlade RH. Grad Bjelovar do kraja ove godine ima obvezu izraditi plan gospodarenja otpadom do 2020. godine, a u tom planu mi ćemo se obvezati da ćemo do 2020. godine reciklirati 50 posto otpada. Tim planom nije predviđeno zatvaranje Dolina, nego nastavak rada, nabavka nove opreme i to će biti podloga za projekte za koje planiramo realizirati uz pomoć EU fondova.

 Studija opravdanosti

Izradit će se i prethodna studija opravdanosti koja će analizirati sve pluseve i minuse, prema usvojenim tehnologijama koje će biti predložene za izgradnju na budućoj lokaciji CGO-a, jedino što neće nositi taj naziv. Nakon usvajanja do kraja godine, slijedi projektiranje i kandidiranje za financiranje izgradnje postrojenja – tvrdi Ivica Markovinović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora.
Usto, valja reći i kako će Vlada konačnu odluku o tome hoće li se Doline pripojiti Piškornici ili ne, donijeti tek nakon analize koja je u tijeku, a koja bi trebala pokazati je li taj potez uopće opravdan. Valja reći i kako se u političkim krugovima o “unaprjeđenju” Dolina u Centar za gospodarenje otpadom govori sada već gotovo čitavo jedno desetljeće, no bez konkretnih rezultata jer se na državnoj razini strategija gospodarenja otpadom stubokom mijenja svaki puta kada dođe novi ministar, a to je, pogotovo posljednjih godina, prilično često.