Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Daruvaru – Stalne službe u Daruvaru koja je izrečena protekloga tjedna odbijen je zahtjev Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice za isplatu na ime naknade neimovinske štete. Naime, Daruvarske toplice tužile su Duška Matijevića iz Doljana zbog naknade štete, a zbog navoda izrečenih u Bjelovarskom listu 10. rujna 2012. godine, u tekstu “Poduzetnik Duško Matijević niže optužbe na račun moćnika u Daruvarskim toplicama: Dogovorili smo milijunske poslove mimo natječaja”.

Za naknadu štete tužbenim zahtjevom Daruvarske toplice tražile su 100 tisuća kuna. Podsjetimo, i pravomoćnom presudom Županijskog suda u Slavonskom Brodu Matijević je oslobođen optužbe da je u navedenom tekstu iznio optužbe na račun moćnika u Daruvarskim toplicama u namjeri da našteti njihovom časti i ugledu. Upravo na tu presudu poziva se i sudac Stalne službe u Daruvaru te navodi kako je Matijević oslobođen optužbe za kazneno djelo klevete te je također utvrđeno da njegove izjave nemaju niti kaznenog djela uvrede. Stoga, sudac je odbio zahtjev za isplatom štete te donio nepravomoćnu odluku da Daruvarske toplice Dušku Matijeviću trebaju na ime naknade parničnih troškova isplatiti 9800 kuna.

 Tražio očitovanje

O situaciji sa sudskim presudama razgovarali su protekloga tjedna i članovi Upravnog vijeća Daruvarskih toplica. To su, podsjetimo: Damir Lujanac kao predsjednik, Andrejana Bernat i Ivan Škalički ispred osnivača odnosno Bjelovarsko – bilogorske županije te Bruno Marić i Anto Martić ispred djelatnika Daruvarskih toplica. Predsjednik Damir Lujanac ističe kako su mu ravnatelj Marcel Medak i pravnica Mirela Virag Miota pojasnili da izrečena pravomoćna presuda je važeća kao takva, no da su Daruvarske toplice s njom ušle u postupak Ustavne tužbe. Što se, pak, tiče, građanske parnice i nepravomoćne presude daruvarske Stalne službe, predsjednik Upravnog vijeća Lujanac kaže i kako je Upravno vijeće tražilo očitovanje o tome tko će platiti sve sudske troškove koji su proizašli iz jedne pravomoćne i jedne nepravomoćne sudske parnice.

Lujanac se osvrnuo i na raspravu o navodnim propustima vezanim uz rehabilitaciju branitelja. Naime, predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Bjelovar Željko Nesek žalio se na činjenicu da branitelji u Daruvarskim toplicama ne mogu doći na red za rehabilitaciju i liječenje.

– Upoznat sam s tom problematikom od strane osnivača, odnosno župana Bajsa te sam od ravnatelja tražio usmeno i pismeno očitovanje u roku od pet dana. Naime, tražimo da se detaljno provjeri navedeni slučaj, da se točno razjasni o čemu se radi te da dobijemo odgovor na pitanja zašto branitelji nisu uspjeli ostvariti svoja prava – kaže Lujanac. Pojašnjava i kako će se eventualni propusti ispraviti, ali da Upravno vijeće i Bjelovarsko – bilogorska županija inzistiraju da se u Daruvarskim toplicama prema braniteljima, kao i prema ostalim pacijentima ponaša u skladu sa zakonskim propisima.

A. Pintarić