BJELOVAR -Od danas vozni park Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije bogatiji je za dva nova vozila. Riječ je o sanitetskim potpuno opremljenim vozilima za prijevoz pacijenata, ukupno vrijednim 622 tisuće kuna. Ključeve vozačima uručio je župan Damir Bajs u prisustvu ravnateljice Doma zdravlja Ljubice Čaić.

– Radimo i do 80 tisuća kilometara godišnje i jako smo zadovoljni što se vozni park stalno obnavlja. U vozilima je vrhunska oprema i to puno znači i pacijentima koje prevozimo i nama koji smo stalno za volanom – kazao je Mario Čihak, vozač iz daruvarske Ispostave Doma zdravlja.

S desetogodišnjim iskustvom u prijevozu pacijenata njegov kolega iz bjelovarske Ispostave Željko Čurić, ističe prednost novih vozila u odnosu na prijašnje.

– Ova vozila imaju pet sjedećih mjesta i jedno ležeće, a do sada su u vozilima bila tri sjedeća mjesta i jedno ležeće. To znači da ćemo od sada imati i mogućnost prijevoza više ljudi odjednom. Prevozimo ih skoro po cijeloj Hrvatskoj i za tri godine vozila su za generalku. Starost sanitetskog prijevoza u prosjeku je od osam do deset godina. Pacijenata kojima je potreban sanitetski prijevoz svake godine je sve više. Kada sam ja počeo raditi u sanitetskom prijevozu bilo nas je osmero, a sada nas je 18 i još uvijek se s obzirom na obim posla teško pokrivamo – svjedoči Čurić.

S upravo dopremljenim vozilima županijski Dom zdravlja raspolaže sada s ukupno 32 sanitetska vozila.

– Zanavljanje vozila puno znači stanovnicima naše županije jer Dom zdravlja ima 12 timova sanitetskog prijevoza što znači 24 vozača i 24 tehničara i voze po cijeloj Hrvatskoj. Puno se kilometraže radi. Oni su tzv. hladan sanitetski prijevoz, ali sudjeluju i u prijevozu pacijenata s infarktom miokarda. Zbog toga moramo svake godine zanavljati vozni park, s minimumom dva vozila – istaknula je Čaić.

Da za takve potrebe sluha imaju u Županiji dokaz su i ranije česte nabavke novih vozila kako za potrebe Hitne službe tako i saniteta. Prije tri godine nabavljena su i tri nova vozila za potrebe patronažne službe vrijedna 231 tisuću kuna.

– Investicija u sigurnost naših pacijenata i vozača je ključna. Ove godine ćemo nabaviti pet vozila, tri patronažna i dva sanitetska. Upravo sanitetska su sada prijeko potrebna jer zbog korone vozači i tehničari pomažu u prijevozu pacijenata koji su zaraženi Covidom 19. Zbog toga i zbog činjenice da vozila godišnje prijeđu i po 70 tisuća kilometara ćemo i nastaviti s ulaganjem – naglasio je prilikom primopredaje župan Damir Bajs.