Nakon što je prije dva desetljeća ukinut i nakon što je cijelo desetljeće do strane gradske vlasti učinjeno sve da se vrati, početkom iduće godine Centar za socijalnu skrb vraća se u Grubišno Polje. Naime, Ministarstvo za demografiju, obitelj i socijalnu politiku udovoljilo je zahtjevu Grada, te dosadašnju daruvarsku podružnicu odlučio unaprijediti u samostalni Centar za socijalnu skrb Grubišnog Polja. S tim u vezi predstavnici nadležnog ministarstva i daruvarskog Centra zajedno s domaćinima obišli su prostor prvog kata poslovno-kulturne zgrade Otkos 10 na Trgu bana Josipa Jelačića 7 koji će od 1. siječnja 2018. godine postati adresa grubišnopoljskog Centra. Nakon što se dogovore svi detalji oko uređenja prostora, Grad Grubišno Polje će o svom trošku urediti prostor, a nadležno ministarstvo će ga opremiti.

 Socijalne akcije

-Centar za socijalnu skrb ima veće ovlasti u odnosu na podružnicu, pa su primjerice dio obiteljsko-pravne zaštite korisnici morali obavljali u Daruvaru. Stoga je ovo odličan korak u smislu dostupnosti centra ljudima koji ovdje žive. S druge strane ovo područje zaslužuje svoj Centar, koji mora biti pokretač socijalnih akcija, rekla je načelnica sektora za podršku ustanovama socijalne skrbi, Ana Butković.

-Uspjeli smo dogovoriti model prema kojemu će grubišnopoljski Centar odmah po osnivanju dobiti tim za obitelj za rad s djecom, mladima i obiteljima što je standard koji prati svaki centar za socijalnu skrb, pojasnio je predstojnik daruvarskog Centra za socijalnu skrb, Zvonko Kovačić.

-Na taj ćemo način strukovno ojačati, ponuda će biti kvalitetnija i poštenija, bit će bolji podaci i bolje usluge prema socijalnim kategorijama naših sugrađana, a važno je istaknuti da će se otvoriti tri radna mjesta, kazao je gradonačelnik.

 Bolja suradnja

Osim toga, naglasio je, da Grad očekuje da će radom novog Centra imati bolju suradnju koja je do sada izostajala, premda se Grubišno Polje svrstao i jedan je od primjernih gradova koji izdvaja za socijalno ugrožene sugrađane. Naime, prema istraživanju portala gradonacelnik.hr, Grubišno Polje je u razdoblju od 2013. do 2015. godine bio peti grad u Hrvatskoj prema izdvajanjima za socijalu jer je u tom razdoblju čak 10,51 posto proračuna bilo usmjereno socijalnim potrebama.