Premda je u Hrvatskoj neupitan javni konsenzus o ključnoj ulozi primarne zdravstvene zaštite u općem zdravlju nacije, što bi u konačnici donijelo i goleme uštede čitavome sustavu, liječnici opće medicine, bili oni pod „kapom“ domova zdravlja ili koncesija, u vlastitoj su branši zadnja rupa na svirali. Preopterećeni su prekomjernim brojem osiguranika, golemom administracijom te najnižim obračunskim koeficijentom plaća u usporedbi s kolegama iz drugih zdravstvenih područja. Sve to rezultiralo je egzodusom u inozemstvo te zabrinjavajućim padom zanimanja mladih liječnika za specijalizacije iz opće medicine.

 Kadrovski problemi

Ljubica Čaić, v.d. ravnateljica županijskog Doma zdravlja, u svojim izvješćima koja se uredno jednoglasno potvrđuju na Županijskim skupštinama, već godinama upozorava na problem nedostatka liječnika, posebice u seoskim ambulantama.
-Na raspisane natječaje nitko se ne javlja, nebitno je li riječ o stalnom radnom odnosu ili zamjenama. Nezavidnu situaciju spašavaju liječnici iznad 65 godina, koji su nakon odlaska u mirovinu uz odobrenje Ministarstva voljni raditi po četiri sata ili pak jedan liječnik radi na dvije lokacije. Za ovakav kadrovski problem nužno je pronaći sustavno rješenje, tim prije što mladi liječnici mahom ne žele specijalizirati obiteljsku medicinu te nakon odrađenog petomjesečnog pripravničkog staža odlaze na specijalizacije iz drugih grana medicine – navodi Ljubica Čaić u izvješću za 2016. godinu.

Crno na bijelo istaknuta je i činjenica kako su pacijenti učestalim promjenama liječnika, posebice u seoskim ordinacijama, nerijetko zbunjeni, ali i krajnje nezadovoljni nedostupnošću zdravstvene zaštite. Kako se to ne događa samo na selu, već i u bjelovarskom Domu zdravlja, potvrđuje primjer ordinacije u kojoj je cijeli radni vijek proveo dr. Dubravko Grganić, liječeći i po tri generacije iz jedne obitelji. No, nakon odlaska u mirovinu, u njegovoj su se ordinaciji u tri godine sve do nedavno svakih nekoliko mjeseci izmjenjivali liječnici, a on se prihvatio rada u seoskim ambulantama uz dozvolu Ministarstva.
Na upit Bjelovarca kakva je aktualna kadrovska situacija unutar županijskog Doma zdravlja, Ljubica Čaić potvrđuje kako u timu u Kapeli, pokraj jednog zaposlenog liječnika, trenutačno nedostaje još jedan, a ostale praznine popunjava čak šest liječnika u mirovini.

 Prekobrojni osiguranici

Odgovor na pitanje zašto se na tržištu rada liječnici opće medicine traže svijećom, može se pronaći i u prekomjernoj opterećenosti brojem osiguranika, za 800 više od prosjeka EU. Tako je iz analize HZZO-a o mreži timova i broju pacijenata po svakome liječniku, bjelodano kako ih mnogi od njih imaju preko norme. Prosječno, u gradskim ambulantama, bez obzira na status djelovanja (Dom zdravlja ili koncesija), obiteljski liječnici skrbe o otprilike 1500 osiguranika. Najzatrpanije su bjelovarske ordinacije dr. Mirjane Drobac koja skrbi o zdravlju čak 2.103 osiguranika, dr. Jelene Šigir Majcan u čijem je timu 2.116 njih, te dr. Huseina Mustafe iz Grubišnoga Polja, koji ima 2.130 osiguranika. Obiteljski liječnici u seoskim ambulantama pak u prosjeku skrbe o oko 600 osiguranika, što je trostruko manje od onih u gradovima. Ljubica Čaić napominje kako su u sustavu svjesni da brojni timovi skrbe o manjem broju osiguranika od propisane norme, no troškovi „hladnog pogona“ u cijelosti su osigurani jer se radi o područjima od posebnog ili demografskog značaja.

Obiteljski su liječnici od 2011. godine, kada je pedijatrima smanjena norma, dodatno opterećeni obvezom prihvata školske djece, što je rezultiralo neviđenim kaosom u potrazi roditelja za kojim upražnjenim mjestom, što je bilo ravno dobitku na lutriji. Stoga je u praksi već postalo uobičajeno da se svaki član obitelji liječi u drugoj ordinaciji. Sve navedeno, ne računajući na neprekidno gomilanje administracije zbog koje nerijetko jedva stignu pacijenta pogledati u oči, te situacija kada dnevno treba pregledati i po stotinu ljudi, polako ali sigurno, baca sjenu na izvornu i ključnu ulogu obiteljskog liječnika, kako je to zamislio dr. Andrija Štampar, čija ideja ima nebrojeno zagovornika, ali samo na papiru.