Početak kolovoza u kalendaru brojnih majki i njihove djece na svim krajevima svijeta obilježen nevidljivim olovkom ljubavi i nježnosti. Od 1. do 7. kolovoza već 30 godina obilježavamo Međunarodni tjedan dojenja, a ove godine naglasak je bio stavljen na preventivne mjere kako bi sačuvali zdravlje populacije pod sloganom ”Podržimo dojenje za zdraviji svijet”. Naime, obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna dojenja usmjereno je na utjecaj prehrane dojenčadi i na njegov utjecaj na okoliš i klimatske promjene.

Zašto dojiti?

Majčino mlijeko je „vjerojatno najspecifičniji, personalizirani lijek koji će dijete  primiti, ako se daje u vrijeme kad se ekspresija gena prilagođava za cijeli život.” Dojenje prenosi elemente majčina vlastitog mikrobioma i imunoloških odgovora, pružajući probiotike kao potporu rastu korisnih bakterija, “utiskujući” djetetu mikrobiom za život. Postoje dokazi da majčino mlijeko također prenosi multipotentne matične stanice. Dojena djeca imaju bolju zaštitu od respiratornih infekcija, bolje rezultate na testovima inteligencije, manju vjerojatnost da će biti pretila ili imati prekomjernu tjelesnu težinu, a samim time imaju smanjen rizik od razvoja dijabetesa u kasnijoj životnoj dobi. Dojenje smanjuje rizik i od upale probavnoga, mokraćnoga i dišnoga sustava, upale uha, sindroma iznenadne dojenačke smrti, kasne sepse, alergija, leukemije i limfoma u dječjoj dobi, malokluzije i karijesa. Dojenjem se dijete i majka upoznaju, a dijete se osjeća sigurno i zaštićeno. Osobe koje su dojene dvanaest mjeseci ili više imaju viši IQ rezultat, viši stupanj obrazovanja i bolje prihode od osoba koje su dojene manje od jednoga mjeseca stoga dojenje može imati važan utjecaj na sam život pojedinca – naglasila je još jednom glavne prednosti dojenja pedijatrica te ujedno predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo Marija Čatipović. No osim za dijete, dojenje donosi prgršt dobrobiti i majkama koje doje. One, nastavlja liječnica, imaju smanjen rizik od razvoja karcinoma dojke i raka jajnika te potencijalno smanjeni rizik dijabetesa tipa 2. Prema nekim istraživanjima, žene koje doje također imaju smanjen rizik hiperlipidemije, hipertenzije, infarkta miokarda, pretilosti i smanjen rizik osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi.

Promocija dojenja

Upravo zato zajedničkim programima Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo i Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s UNICEFom, posebno s

prof. dr. sc. Josipom Grgurić, dr. med., koordinatorom UNICEF-ovog programa ”Rodilišta – prijatelji djece”, Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odnosno Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike rade na promociji dojenja dugi niz godina. Od početka 2013. godine sve akcije se provode pod nazivom „Županija-prijatelj dojenja“.

-Trudnički tečajevi pomažu trudnicama i njihovim partnerima doživjeti trudnoću u svijetlu čarolije stvaranja života. Organiziraju se i provode u suradnji s ginekolozima, pedijatrima, patronažnim sestrama, stomatolozima, fizijatrima, psiholozima i pravnicima. Njihov cilj je pripremiti oba roditelja na tijek trudnoće i rađanje djeteta.

Isto tako, rodilišta su važan čimbenik inicijacije uspješnog dojenja. Rodilište Opće bolnice Bjelovar je “Rodilište – prijatelj djece” od 2012. godine. U rodilištu se nastavlja s promocijom i podrškom dojenju. Savjetuje se, educira i pruža fizička pomoć majkama u dojenju. Nakon povratka kući bitna je uloga patronažne sestre koja podržava nastavak dojenja i pomaže u rješavanju poteškoća vezanih uz dojenje. Patronažne sestre djeluju kroz individualni rad i kroz Grupe za potporu dojenja. Na području naše županije djeluje pet Savjetovališta za djecu – prijatelji dojenja koja rade po posebnim kriterijima zalažući se za promicanje dojenja. U kasnijem nastavku dojenja važnu ulogu ima zajednica i samo kulturološko okruženje. Pozitivan stav okoline doprinosi duljem periodu dojenja – pojasnila je doktorica Čatipović te naglasila kako polazak djece u jaslice i vrtić nije razlog za prekid dojenja. Odvajanje majke i djeteta, istaknula je liječnica, već je samo po sebi trauma i zato se zalažemo za nastavak dojenja provodeći  program „Vrtić – prijatelj dojenja”. Osoblje vrtića „Ciciban“ je završilo tečaj o promicanju dojenja za zdravstvene djelatnike i provodi program promicanja dojenja koji je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

-Mediji imaju važan utjecaj na javno mišljenje i zato zajedno nastojimo širiti pozitivan stava prema dojenju. Od 2016. godine organiziramo manifestaciju “Ljepota majčinstva” koja je jedinstvena u Hrvatskoj i koja na poseban način pokazuje ljepotu  žene kroz majčinstvo, dojenje i bezuvjetnu ljubav koju majke pružaju. Ne smijemo zaboraviti ni na knjižnice prijatelje dojenja, a riječ je o knjižnicama koje imaju opremljen prostor u kojem majka može u miru podojiti dijete. U suradnji s Narodnom knjižnicom „Petar Preradović“ postavljeni su i promotivni stolići “Čitaj mi, tata” što je dio projekta “Otac je važan kao i majka” koji smo proveli u suradnji s tadašnjim Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu istog projekta provedene se radionice koje je vodio psiholog: važnost očeve uloge u obitelji, komunikacija očeva i djece, važnost i značaj dječje igre, emocionalna inteligencija djeteta i kako otac na nju utječe – izdvojila je naša sugovornica te naglasila je kroz dugogodišnji rad uočila da edukaciju o dojenju treba započeti i prije trudnoće, kroz kurikulum srednjoškolskog i visokog obrazovanja.

-Proveli smo upitnik i predavanja u srednjim školama u Bjelovaru i uočen je veliki interes učenika za edukaciju o dojenju. Na Veleučilištu u Bjelovaru uveden je izborni kolegij „Suvremene spoznaje o dojenju“. U sklopu projekta “Županija – prijatelj dojenja” provodimo aktivnost “Ljekarne- prijatelji dojenja”. Te ljekarne u potpunosti poštuju odredbe Pravilnika o reklamiranju i prodaji zamjena za majčino mlijeko, a u njima postoji i posebno mjesto za dojenje.  U suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom održana  su od  2016. godine četiri seminara Ljekarne prijatelji dojenja, na području naše županije i izvan nje – kazala je doktorica Čatipović naglasivši kako je Hrvatska tradicionalno među zemljama s relativno visokim stopama dojenja.

-Prema posljednjim podacima dvoje od troje djece u dobi od rođenja do dva mjeseca je isključivo dojeno kao i 57,2 posto djece u dobi od trećeg do petog mjeseca života. Akcijama koje provodimo u okviru programa Županija – prijatelj dojenja uspjeli smo na području naše županije održati stopu isključivog dojenja i u dobi od 6 mjeseci na toj visokoj razini – zadovoljna je naša sugovornica.

Dojenjem čuvamo okoliš

-Majčino mlijeko je „prirodni i obnovljivi izvor hrane“ koji je ekološki siguran, odnosno proizvodnja i dostava potrošaču ne sadrži zagađenje, nepotrebnu ambalažu ili otpad. Nasuprot tome, proizvodnja nadomjestaka za majčino mlijeko ili bilo koju drugu vrstu umjetne prehrane iziskuje potrebnu energiju za proizvodnju, materijal za pakiranje, gorivo za transport, vodu i sredstva za čišćenje za svakodnevnu pripremu i uporabu gdje su još mnogobrojni drugi zagađivači uključeni u spomenuti proces. Izračunato je kako emisije CO2 iznose 2,89 milijuna tona za proizvodnju dojenačkih mliječnih pripravaka. Metan i CO2 koji nastaju prilikom procesa proizvodnje značajno doprinose učinku staklenika – kazala je doktorica Čatipović.

Mogu li COVID pozitivne majke dojiti?

Ove godine je i našu zemlju zahvatila pandemija virusom COVID-19. U skladu s tim, kada je riječ o dojenju, postavlja se pitanje mogu li majke koje su COVID – 19 pozitivne dojiti.

-Dojenje i prehrana majčinim mlijekom uvijek su najbolji način prehrane koji svakome djetetu osigurava zdravlje i brojne dobrobiti. Slijedom preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i majke koje su COVID-19 pozitivne mogu dojiti i hraniti dijete izdojenim majčinim mlijekom. Potrebno je naglasiti da se majka mora strogo pridržavati higijenskih mjera prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  Novonastala situacija zahtjeva prilagodbu i novi način rada korištenjem novih tehnologija. Tako smo ove godine pripremili poseban webinar kojim obilježavamo Međunarodni tjedan dojenja, a od  jeseni planiramo Trudničke tečajeve i Grupe za potporu dojenja provoditi online – naglasila je doktorica Čatipović. Također, Paediatria Croatica, glasilo Hrvatskih pedijatrijskih udruženja prihvatilo je ideju da se pripremi i tiska poseban broj ovog stručnog časopisa, čiji je gost urednik prof. dr. sc. Josip Grgurić. U ovom izdanju časopisa je stavljen naglasak na aktualne zdravstvene izazove djece i mladih.  Časopis i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije vezane za dojenje u vrijeme pandemije koronavirusa  su dio edukacijskog paketa koji je u sklopu obilježavanja 30. Međunarodnog tjedna dojenja poslan svim rodilištima i brojnim stručnjacima u zemlji.