Hrvatska poštanska banka i dalje pokušava pronaći kupca za zgradu bivše tržnice u Frankopanskoj ulici koja nikad nije saživjela. Zgradu s 1.832 četvorna metra neto površine prodaje tvrtka HPB nekretnine, a proces je započeo još 2015. godine natječajem za iskazivanjem interesa. Prije nekoliko godina istaknuta je i početna cijena od 686 tisuća eura, dakle nešto više od pet milijuna kuna, no kupac je izostao. Stoga je cijena nedavno dodatno spuštena na 3,2 milijuna kuna, ne računajući porez.

Izvan funkcije

– Nekretnina je poslovna građevina – poslovna zgrada i tržnica, koja se nalazi u Bjelovaru, Krste Frankopana 24, izvan funkcije. Građevina je izgrađena 1998. godine. U naravi se radi o poslovnim prostorima, lokalima u poslovnoj zgradi. Ulični dio građevine sastoji se od podruma, prizemlja, kata i potkrovlja, u potpunosti je dovršen, trenutno u lošem stanju i izvan funkcije. Aneks, odnosno dvorišni dio građevine sastoji se od prizemlja i potkrovlja i nalazi se u roh-bau izvedbi. Obodni dio građevine predstavlja i granicu parcele, a na neizgrađenom dijelu podignuta je ograda – zid od betona i opeke visine 3m. U dvorišnom dijelu građevine predviđen je prostor za otvorena prodajna mjesta – štandove – stoji u elaboratu HPB nekretnina na njihovim internetskim stranicama.

Inače, spomenutu zgradu “zla kob” pratila je od samih početaka. U njoj gotovo da i nije bilo stanara, uz izuzetak uprave i dijela službi bjelovarskog Komunalca koji je prije preseljenja u novu upravnu zgradu u Livadićevoj ulici poslovao na dvije bjelovarske adrese – u Frankopanskoj i na “staroj” bjelovarskoj tržnici, na mjestu sadašnje mliječne tržnice.

Druga vremena

Zagrebačka tvrtka koja je hrabro i ambiciozno krenula u izgradnju nove bjelovarske tržnice u stečaju je završila prije desetak i više godina, a tijekom stečajnog postupka Novi plac završio je u vlasništvu dviju banaka – PBZ-a i HPB-a koje su se očito uspjeli “raskusurati”. Prema informacijama koje kolaju u građevinskim krugovima, HPB je PBZ-u isplatio oko dva milijuna kuna kako bi preuzeo vlasništvo nad nekretninom, no navedenu cifru svakako valja prihvatiti s velikom rezervom.

Bjelovarski stručnjaci iz građevinskog sektora kao glavne prednosti navode atraktivnu lokaciju i kvalitetnu infrastrukturu u tom dijelu grada, no glavna je mana to što su potrebna velika ulaganja kako bi se taj prostor stavio u funkciju.

Vrijedi spomenuti i kako je nesuđeni “Novi plac” građen u vrijeme kada u Hrvatskoj još uvijek nije bilo trgovačkih centara, a u to vrijeme bila je aktualna i priča o preseljenju bjelovarske tržnice.

Danas, taj je prostor premali za trgovački centar, jer primjerice, u trgovačkom centru Stop&Shop samo jedna trgovina ima više od tisuću “kvadrata”. Usto, tu je i problem s parkirališnim mjestima, zbog kojeg je “Novi plac”, kažu mnogi, i propao u samom startu. Istovremeno, taj je prostor prevelik za prenamjenu u poslovne prostore jer Bjelovar je premali za oko dvije tisuće “kvadrata” novih poslovnih prostora.