U Bjelovaru će, baš kao i u ostatku Hrvatske, u veljači zavladati potpuno nova pravila u domeni gospodarenja otpadom, no spomenute promjene čiji je glavni cilj povećati postotak razdvajanja otpada na kućnom pragu, građani će na svojim novčanicima osjetiti tek u studenom kada će na snagu stupiti i novi način obračuna odvoza komunalnog otpada.

Kako bi novi sustav profunkcionirao, pred Komunalcem su višemilijunska ulaganja. Kako pojašnjava direktor Ivan Ivančić, potrebno je nabaviti nove posude za otpad, kompostere, ali i informatičku podlogu za novi način obračuna prikupljanja otpada. A, po novom načinu obračuna, račun će se sastojati od fiksnog i varijabilnog dijela, koji će pak ovisiti o intenzitetu odvoza miješanog komunalnog otpada. Svaka posuda za miješani komunalni otpad imat će svoj čip koji će djelatnici Komunalca skenirati i na taj način računati iznos varijabilnog dijela svoje usluge. Onim kućanstvima koja će uredno razdvajati papir, staklo, metal i biorazgradivi otpad, ostajat će vrlo malo nerazvrstanog otpada, a samim tim stvorit će se mogućnost da ponekad “preskoče” odvoz otpada i na taj način, po prvi puta do sada, zahvaljujući svojim ekološki osviještenim navikama, uštede na računu. Što se pak tiče prikupljanja razdvojenog otpada, iako je u planu nabavka posuda za papir, odnosno plastiku i metal za kućanstva, to se neće dogoditi do studenog. Iz Komunalca ističu da i dalje redovito, jednom mjesečno odvoze “specijalizirani” otpad, a kućanstvima dijele po 12 vrećica za papir, odnosno plastiku i metal što se, ističe direktor Ivančić, do sada pokazalo kao optimalna količina.

Vrijedi napomenuti i da Bjelovarčani plaćaju najnižu cijenu za odvoz komunalnog otpada u Hrvatskoj, pri čemu uživaju i brojne povlastice, poput odvoza dvaput tjedno ili pak neograničene količine odvoza glomaznog otpada na datume kada je propisano. Tu su i besplatni komposteri za 1.300 kućanstva, posebne vreće za papir i plastiku za one ekološki osvještenije i doista brojni ekološki otoci raspoređeni diljem grada. ( I. K.)