Piše: Vedran Cindrić

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskopa provela je agencija Promo plus za RTL televiziju. Trenutno mišljenje javnog mijenja na razini države zasigurno zanima i vodeće aktere političkih stranaka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Da se sada održavaju parlamentarni izbori, prema istraživanju pobijedio bio SDP, iako doduše poprilično tijesno jer bi stranku Socijaldemokratske partije zaokružilo 28,9 posto birača naspram 26,8 posto onih koji bi zaokružili HDZ. Tako je SDP zadržao vodeću poziciji od prošlog mjeseca ispred HDZ-a i to nakon što su prije samo pola godine bili na nikada nižem postotku.

Vjetar u leđa

Pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima i određene afere vladajuće stranke očigledno su učinile svoje, a SDP se terenskim radom na području BBŽ-a također iskazao afirmirajući svoje birače što se vidjelom pobjedom Zorana Milanovića u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Tihomir Jaić, predsjednik SDP BBŽ-a zbog svega toga ne skriva zadovoljstvo, no zadržati vodstvo do jeseni zasigurno neće biti lagani zalogaj. S druge strane, Miro Totgergeli, predsjednik HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije zasigurno nije zadovoljan ovim novim istraživanjem kao ni njegovi šefovi u Zagrebu i nakon što je HDZ na području županije izgubio nekoliko posljednjih izbora uključujući i posljednje predsjedničke gdje Kolinda Grabar-Kitarović u Bjelovaru, a ni u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u prvome kruga glasanja nije bila među prva dva kandidata, očigledno je da će morati doći do velikog zaokreta u toj stranci.

Miroslav Škoro, koji je u našoj županiji na predsjedničkim izborima bio odmah iza Zorana Milanovića sada bi prema istraživanjima na parlamentarnim izborima osvojio 9,4 posto gdje bi zasigurno opet zagrabio u ‘bazen’ HDZ-ovih nekadašnjih birača. No, Škoro trenutačno još uvijek nije službeno osnovao stranku iako se to očekuje svakoga dana.

‘Rat’ u HSS-u

Most, koji je Škoru podržao na predsjedničkim izborima odmah je iza njega s 5,1 posto potpore, a Mislav Kolakušić, iako se potpuno maknuo iz medija drži peto mjesto 2,5 posto. Hrvatska seljačka stranka koja je nekada ‘drmala’ državom, a posebno našom županijom na šestom je mjestu s 2,3 posto. Budući da su u toj stranci velika previranja, posebno u našoj županiji gdje gradonačelnik Čazme Dinko Pirak svako malo šalje otrovne strelice prema predsjedniku stranke Kreši Beljaku i zahtjeva njegovu smjenu, bit će vrlo zanimljivo vidjeti u narednom periodu kako će ta stranka stajati na državnom i županijskoj razini.

Svi ispod 5 posto

Hrvatski suverenisti su odmah do HSS-a s 2,2 posto, a stranka Milan Bandić 365 pala je na samo 1.4 posto i nakon otvorenih mnogobrojnih afera u čijem otkrivanju predvodi zagrebački redatelj i bivši predsjednički kandidat Dario Juričan teško je očekivati više rast te stranke.

Liberali rastu u Europi, ali za sada ne i u Hrvatskoj. Perspektivna liberalna stranka Pametno je na samo 1,3 posto, dok je HSLS, stranka gradonačelnika Bjelovara Daria Hrebaka na niskih 0,7 posto koliko isto ima i Hrvatska stranka umirovljenika. Hrebak je prije više od dva mjeseca preuzeo HSLS i odmah krenuo u veliku PR kampanju bildajući imidž stranke transparentnošću. No, budući da se nisu izdignuli čak ni iznad jedan posto, očigledno će u ‘laboratoriju’ te stranke morati još nešto napraviti kako bi privukli birače.

foto – ilustracija