Na 53. Festivalu kajkavske popevke koji je prošlog vikenda u sklopu Tjedna kajkavske kulture održan u Krapini, i Bjelovar je imao svoju predstavnicu. Pred mnogobrojnom publikom ondje je nastupila naša sopranistica Kristina Anđelka Đopar. Za ovaj pomalo iznenanđujući “izlet” u vode koje gotovo i nemaju dodirnih točaka s operom, u kojoj se Kristina s godinama itekako profilirala, “kriv” je bjelovarski zet Toni Eterović koji je mladoj pjevačici ponudio da u Krapini otpjeva pjesmu “Je, Štef”, koju potpisuje Nada Pomper.

Pohvale žirija

-Riječ o je o našoj umjetnici, rođenoj Križevčanki koja živi i stvara u Münchenu. Ona je željela da njezinu pjesmu otpjeva mlada osoba i velika joj je želja bila da se ona izvede baš u Krapini. Još prošle godine počeli smo raditi na pjesmi, prvo smo u studiju snimili dužu verziju, potom je dorađivali, kratili i na koncu uklopili u tražene festivalske dvije i pol minute – priča nam Kristina. Pojašnjava kako su pripreme bile poprilično naporne i ozbiljne. Kristina i njezini suradnici konzultirali su se čak i s lektorima jer su željeli pjesmu u potpunosti prilagoditi jedinstvenom zagorskom dijalektu. Finalnu verziju poslali su u Krapinu, a u lipnju ove godine stigao im je potvrdan odgovor, kao i pohvala za Kristinin čist i izražajan vokal.

-Nakon toga smo još ozbiljnije krenuli s pripremama za festival koji je održan prošlog vikenda. Bilo je zaista prekrasno i oduševila me atmosfera. Moram priznati da sam prije nastupa imala tremu te sam zaključila kako je ovakve autorske pjesme puno teže pjevati od opera. Stalno sam ponavljala tekst kako na pozornici ne bih pogriješila. No, sve je ispalo savršeno, a mislim da je i publika odlično prihvatila pjesmu jer je vesela i lako uđe u uho – kaže naša sugovornica.
Osim za pjesmu, pohvale sa svih strana stigle su i za njezin nastup. Među prvima koji su joj čestitali nakon silaska s pozornice bio je jedan od rijetkih Bjelovarčana u publici, poduzetnik Stjepan Hittner, a ruku joj je stisnuo i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Nove prilike

-Bilo je to zaista drugačije iskustvo od onoga što inače radim, koje mi se jako svidjelo. Družila sam sa stručnjacima za tu vrstu glazbe, kao što su maestro Siniša Leoold, koji je bio u stručnom žiriju, potom Ksenija Erker, Hrvoje Hegedušić, Antun Tomislav Šaban i drugi. Posebno mi je drago bilo vidjeti da je među izvođačima bilo i drugih mladih ljudi, poput Minee i Bojana Jambrošića kojima je očito, kao i meni, stalo da se na ovaj način od zaborava očuvaju naše tradicionalne hrvatske pjesme i običaji – ističe Kristina, inače članica zagrebačkog HNK-a. Iako joj to ne donosi nikakvu materijalnu korist, Kristina je i dalje vjerna svojem kraju pa tako do kraja godine planira u Bjelovaru ponovno održati koncert.

-Sve će to, naravno, ovisiti o financijskim mogućnostima, no uvijek rado nastupan pred svojom, domaćom publikom. Velika mi je želja u Bjelovar dovesti operu “Ero s onoga svijeta”, za što do sada, na žalost, nije bilo puno razumijevanja, no možda uspijem održati neki koncertni nastup na tu temu. Ove jeseni očekuje me i niz drugih nastupa, a jedna od značajnijih obveza bit će audicija na Semperoperu u Dresdenu, gdje bih, ako sve prođe kako treba, mogla i ostati neko vrijeme – kaže naša sugovornica.