Do kraja listopada ove godine na području PU bjelovarsko-bilogorske biciklistima je ispisana 161 prekršajna prijava, pri čemu ih je čak 98 zabilježenih na „teritoriju“ Postaje prometne policije Bjelovar. U obje brojke, potvrđuju u policiji, prednjače prekršaji zbog nepropisne vožnje po nogostupima, pješačkim prijelazima, zbog nenošenja reflektirajućih prsluka i svjetla te vožnje pod utjecajem alkohola.

Nova pravila

No, nedavne izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je stupio na snagu 16. studenoga i za bicikliste donose strože obveze u prometu, ali i kazne za kršenje zakona. Naime, vozači bicikala koji se kreću kolnikom na cesti moraju noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Potonje pravilo, po tumačenju MUP-a, podrazumijeva kako osim prsluka i odjeće, biciklisti mogu biti označeni i nekom drugom oznakom, materijalom ili samoljepivom trakicom koja reflektira svjetlo te ih čini uočljivijima na cesti.

Nova pravila vrijede za sve ceste, a onima koji ga se neće pridržavati, iz džepa može biti izbijeno 300 kuna.
Ove zakonske promjene podigle su na noge Sindikat biciklista, koji putem medija poručuje kako postroženje obveze korištenja reflektirajuće odjeće u ovom slučaju nije utemeljeno na dokazima koji bi upućivali da već postojeće zakonske obveze o korištenju biciklističkih svjetala i reflektirajuće odjeće ili prsluka na javnim cestama nisu dovoljne. Naime, činjenica je da policija ne prikuplja podatke o korištenju biciklističkih svjetala, kao ni o korištenju reflektirajuće odjeće, čak ni kao podatak u izvještajima o prometnim nesrećama u kojima sudjeluju bicikli. Stoga apeliramo da se MUP prilikom donošenja sve strožih zakonskih obveza oslanja na provjerljive podatke te da pažljivo odvagne prijedlog mjera cjelovitoj javnoj raspravi – napominju, među ostalim, u Sindikatu.

 Izbjegavanje pravila

No, sudeći po statistikama bjelovarske policije, biciklisti se ni do sada nisu previše pridržavali pravila iz prethodnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je također nalagao obvezu korištenja biciklističkih svjetala i reflektirajuće odjeće ili prsluka na javnim cestama. Od ukupno 161 prekršaja zabilježenog od siječnja do kraja listopada ove godine, 70 ih se odnosi na nenošenje reflektirajućih prsluka i svjetla. Premda policija ne organizira ciljane kontrole prometa usmjerene isključivo na bicikliste, već djeluje preventivno.

Kako navode u priopćenju za Bjelovarac, u sklopu obavljanja svakodnevne službe, policijske ophodnje jednako postupaju prema svim sudionicima u prometu zatečenima u prekršaju, pa tako i prema biciklistima. Provode se i ciljane akcije kojima se obuhvaća preventivno –represivni plan akcija, tako da ih planira svaka postaja na svome području, posebice ako je razvidan problem, poput učestalog stradavanja biciklista. Na području PP Bjelovar, primjerice, od ožujka do rujna ove godine ukupno je organizirano i provedeno osam preventivo-represivnih akcija usmjerenih na nadzor i zaštitu vozača bicikla u kojima je izrečeno 50 mjera upozorenja i izdano 12 izvješća o počinjenom prekršaju.

 Uhvaćeni u prekršaju ove godine

PU bjelovarsko-bilogorska PP Bjelovar
-67 zbog nepropisne vožnje………………………………………. 61
-70 zbog nenošenja reflektirajuće prsluka i svjetla……….. 26
-24 zbog vožnje pod utjecajem alkohola……………………….11