Tri najveća hrvatska brodogradilišta, Viktor Lenac, Uljanik i 3. MAJ, odnedavno koriste LED rasvjetu proizvedenu u Bjelovaru. Novi je to u nizu uspjeha bjelovarske tvrtke DATA LINK, a u potpunosti je rezultat domaće pameti i suradnje. Naime, GALA LED sustav, kako glasi službeni naziv, osmišljen je upravo za remontno brodogradilište Viktor Lenac. Cilj je bio razviti posebnu vrstu prijenosne sigurnosne radne rasvjete namijenjene radu unutar brodskih oplata gdje prevladavaju mračni, skučeni i vlažni prostori te općenito teški uvjeti rada s mnogo udaraca i vibracija. Razvoj je trajao otprilike godinu dana, a prve svjetiljke u riječkom remontnom brodogradilištu počele su se koristiti prošle godine.
Premašili planove
– Inicijalni plan uštede bio je oko 1,5 milijuna kuna, ali realne procjene pokazale su uštede koje su par stotina tisuća kuna veće – ističe Zdenko Vidmar, voditelj odjela privremene energetike u Viktoru Lencu i dodaje kako je GALA LED rasvjeta zbog svoje čvrstoće pogodna za sve tehnološke cjeline radova u brodu – rad u čeliku, pjeskarenje, pranje i antikorozivnu zaštitu. Otprilike godinu dana nakon početka primjene GALA LED rasvjete, brodogradilište Viktor Lenac za svoje potrebe izradilo je studiju financijskih ušteda koristeći ovu novu radnu rasvjetu. Tako je, primjerice, na brodu Johan Jacob koji je obnavljan 75 radnih dana izračunata financijska ušteda od čal 59 tisuća eura. Usto, stari sustav rasvjete zahtijevao je montažu i demontažu različitih naponskih nivoa i tipova opreme za pojedine tehnološke procese, a i održavanje starog sustava bilo je puno zahtjevnije s obzirom na korištenje zastarjelih žarulja sa “žarnom niti” kojih je dnevno trebalo mijenjati od 60 do 80 komada.
Stoga ne čudi što su u Viktoru Lencu tijekom prošle godine u potpunosti odlučili prijeći na GALA LED. Početkom ove godine pridružili su mu se i druga dva najveća hrvastska brodogradilišta, pulski Uljanik i riječki 3. MAJ. Uštede koje pri tome brodogradilišta ostvaruju opravdavaju utrošena sredstva na zamjenu instalacija rasvjete, a zadovoljstvo radnika i povećanje produktivnosti uslijed izvođenja radova bez zastoja dodatno opravdavaju odluke menagementa brodogradilišta. Ključne karakteristike GALA LED sustava su njezina efikasnost, trajnost, visoka kvaliteta, jednostavna montaža, pouzdanost i čvrstoća proizvoda te višegodišnja garancija.
Stučnost i inovativnost
Podsjetimo, DATA LINK osnovan je 1991. godine u Bjelovaru, a od samih početaka u tom poduzeću njegovana je stručnost i inovativnost. Krenuli su s informatičkim tehnologijama, no oduvijek su dio svojih potencijala usmjeravali na stvaranje novih proizvoda. Posljednjih godina tvrtka se usmjerila u razvoj i proizvodnju profesionalne LED rasvjete te razvija proizvode i proizvodnu tehnologiju, softverska rješenja i tehnologiju LED rasvjetnih tijela.
– Konstantno ulažemo u nove tehnologije, educiramo svoj stručni tim i opremamo pogone. Sredstvima odobrenim u sklopu natječaja iz EU fondova, proizvodnju namjeravamo “podići” 20-ak puta. Dio opreme sastavljamo sami, a sredstva smo uložili u najmodernije linije za postavljanje komponenti. Razvijamo vlastiti softver i prilagođavamo sustav nama. Stvaramo proizvodne linije koja vrijede znatno više od ulaganja jer je u njih ugrađeno mnogo vlastitog znanja akumuliranog kroz godine iskustva i rada – ističe Darko Crha, direktor i suvlasnik DATA LINK-a.
Podsjetimo, ova bjelovarska tvrtka osigurala je bespovratna sredstva za povećanje produktivnosti uvođenjem inovativne tehnologije proizvodnje LED rasvjetnih tijela. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10,5 milijuna kuna, pri čemu je ostvareno pravo na bespovratnih 4,5 milijuna kuna.