Tehnička zanimanja, ako je suditi prema interesu bjelovarskih osnovnoškolaca, na velika vrata vraćaju se u hrvatsku svakodnevnicu. Bjelovarska Tehnička škola tako je već u prvom krugu upisala sva četiri potrebna razreda – elektrotehniku, informatiku, strojarstvo i građevinu. Prethodnih godina redovito je ostajalo pokoje upražnjeno mjesto, potvrdio je ravnatelj Ante Šola.

– Vjerujem da je veći interes rezultat činjenice da tehnička struka omogućava lakše zapošljavanje. Upisala se većina učenika koja nas je posjetila na Danu otvorenih vrata u sklopu obilježavanja Dana škole, kada smo ih upoznali s onim što se ovdje uči te im pokazali da su naša zanimanja cijenjena i tražena na tržištu rada – govori Šola. Velikom interesu valja dodati i zanimanje za CNC operatera te automehaničara iz susjedne Obrtničke škole. Oba su navedena razreda popunjena, no još uvijek ima mjesta u ostalima, poput onih za elektro zanimanja, ali i autolimara i soboslikara, kazao nam je ravnatelj Branko Cvetković.

Ogroman interes za farmaceutski razred

Dobar glas o visokoj stopi zaposlenosti prati i Turističko-ugostiteljsku i prehrambenu školu, u kojoj već potražnja već godinama dvostruko nadmašuje ponudu.

– Nakon što maturiraju, naši učenici mogu se zaposliti bez ikakvih problema, pa nam se već tradicionalno prijavljuje dvostruko više učenika nego što ih možemo primiti. Popunili smo sve razrede osim jednog, i to onoga za pomoćnog vrtlara, no i tu je problem tehničke prirode, a ne nedostatka interesa – poručuje ravnatelj Dalibor Vukalović, dodajući kako više nema mjesta u hotelijerskim smjerovima, ali i u kuharskom, konobarskom, pekarskom te onome za pomoćnog kuhara i slastičara.

Uz tehničarska i ugostiteljska, tradicionalno je velik interes za zanimanja u zdravstvu koji je ove godine dodatno povećan. Odlikaši danas upisuju Medicinsku školu, i to samo oni najbolji, jer za one prosječne nema dovoljno mjesta.

– Uz standardna dva razreda za zanimanje medicinske sestre/tehničara, ove godine upisivali smo i jedan razred farmaceutskog tehničara. U oba zanimanja pristiglo je više od 300 prijava, a među njima velik broj onih s prvim prioritetom. Primjerice, od 80 mogućih bodova, posljednji na listi onih koji su uspjeli upisati zanimanje farmaceuta ima 75 bodova – pojašnjava ravnateljice Medicinske škole Nena Arvay dodajući kako većina medicinara nastavlja školovanje i nakon mature i to diljem Lijepe naše, a ne samo u Bjelovaru.

Gimnazija više nije samo za odlikaše

Iako je deficit medicinskog kadra u Hrvatskoj prisutan već godinama, za sada nema šansa da se Medicinska škola proširi, i to najmanje iz dva razloga – nema dovoljno mjesta u sâmoj školi, ali nema dovoljno mjesta niti u bjelovarskoj Općoj bolnici, s obzirom da je koriste i studenti Sestrinstva bjelovarske Visoke tehničke škole. Sva su mjesta popunjena i u bjelovarskoj Gimnaziji (tri razreda Opće gimnazije te po jedan jezične i matematičke), no ravnatelj Želimir Vujić primjećuje kako učenici koji su upisani ove godine dolaze s nižim prosječnim ocjenama nego prethodnih godina.

– Čini mi se da sve manje roditelja ima dovoljno novca da djetetu omogući nastavak školovanja i nakon srednjoškolske diplome, što je gotovo pa nužno kada se upisuje kod nas. Jednako tako, imam osjećaj da mladi žele što prije izići na tržište rada i u skladu s tim odabiru profesiju – smatra Vujić.