Grad Bjelovar početkom ove godine platio je zatezne kamate na kredit koji je podignut radi izgradnje umjetnog travnjaka na pomoćnom igralištu NK Bjelovara. Ostanite sjediti, nije tu riječ o spektakularnom iznosu, dapače. Porezni obveznici ovaj šlamperaj gradske uprave platili su tek 167 kuna i 21 lipu, s obzirom da su s otplatom rate kredita zakasnili tek 12 dana. Kako je i zašto došlo do tog previda, nismo doznali jer u transparentnom gradu već duže vremena ne odgovaraju na naše upite, pa tako nisu odgovorili niti na ovaj.

Plaćanje na vrijeme još nije digitalizirano

Ipak, nameće se zaključak da u gradskoj upravi u kojoj su navodno digitalizirane stotine procesa, proces plaćanja rata kredita na vrijeme očito je još uvijek prepušten ljudima, pa tako postoji i mogućnost ljudske greške.

S obzirom da na računu gradske blagajne navodno leže silni milijuni kuna, gradski proračun puni se bolje i više nego ikada, a Grad nije prezadužen, jedino logično objašnjenje za plaćanje zateznih kamata je ljudski faktor.

Zatezna kamata, podsjetimo, plaćena je za kredit u iznosu od 2,1 milijun kuna podignut za nabavku i postavljanje umjetnog travnjaka, a niti jedna lipa za taj projekt nije financirana iz fondova Europske unije. Umjetni travnjaci, i to je važno spomenuti, bili su svojedobno na meti bivšeg tajnika Športske zajednice Alena Kiđemeta, člana HSLS-a, iste stranke iz koje dolazi i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Putni nalozi bez cestarine nisu sumnjivi

Kiđemet je, naime, nakon što je Hrebaku bio desna ruka u predizbornoj kampanji 2017. godine, kao tajnik Športske zajednice izabran bez javnog natječaja, među ostalim obilazio Hrvatsku kako bi osobno ispipao umjetne travnjake, i to u Poreču, ali i u Zadru. Oni u Zagrebu vjerojatno su mu bili preblizu.

Pripadajuće dnevnice i naknade za korištenje osobnog automobila u službene svrhe uredno su mu isplaćene, iako nije priložio niti jedan račun za cestarinu ili bilo koji drugi dokaz da je doista bio na službenom putu.

Slijepa revizija

Iako u gradskoj blagajni leže silni milijuni jer se gradski proračun puni najbolje ikad, računi se ne plaćaju na vrijeme pa je banka prisiljena obračunati zatezne kamate

Unatoč tomu, pročelnica Službe unutarnje revizije u spomenutim, ali i brojnim drugim Kiđemetovim putnim nalozima nije uočila ama baš ništa. Treba napomenuti i da je Kiđemet Hrvatsku obilazio po vlastitom nahođenju i da mu nitko iz Grada nije dao nalog, iako je on sâm rekao da je naloge dobivao iz Grada.

Stoga, mislite li da će Služba unutarnje revizije Grada Bjelovara u plaćanju zateznih kamata vidjeti nešto sporno? Od toga sasvim sigurno ne treba strijepiti.

Foto: arhiva