Priuštite svom ljubimcu zabavu iz snova, a sebi dodatnu edukaciju, takav bi natpis bez problema mogao stajati kao pozivnica za ulazak u budući bjelovarski park za pse. Da smo na korak do ostvarenja tog projekta doznali smo od zamjenika bjelovarskog gradonačelnika Igora Brajdića, koji najavljuje kako bi već u ovoj godini na posve uređenoj površini za tu namjenu, preskačući gljive, provlačeći se kroz tunele i klackajući s prijateljem četveronožcem mogli uživati ljubimci Bjelovarčana.

Ishođeni su potrebni konzervatorski uvjeti i usuglašen je budući izgled prostora od čak tisuću četvornih metara koji će biti na raspolaganju psima i njihovim vlasnicima te je za tu namjenu osigurano stotinjak tisuća kuna. Riječ je o površini kod suda na Šetalištu dr. Ivše Lebovića. Oko parka će biti posađena živica i postavljena drvena ograda tako da će u tom dijelu gradu nesmetano moći uživati svatko na svoj način. U Gradskoj upravi ističu kako će sve drugo ostati na svom mjestu.

– Neki građani su se uplašili da ćemo rušiti stoljetna stabla uz prometnicu ili ozbiljno narušiti sadašnji izgled Šetališta. Mogu biti mirni, ništa od toga se neće dogoditi. Projekt parka za pse provodimo upravo na inzistiranje, volju i želju ljudi i koji su vlasnici pasa, ali i onih koji to nisu. Potaknuti prošlom godinom kada je u Središnji upisnik cijepljenja pasa na području grada provedeno obvezno godišnje cijepljenje protiv bjesnoće za čak 3403 psa, odlučili smo se već u ovoj godini omogućiti uređenu površinu samo za njih – podvlači Brajdić i objašnjava kako će park imati i edukativnu notu jer će ondje od savjesnih moći učiti nesavjesni. Da je upravo to ključan uzrok razmirica između vlasnika kućnih ljubimaca i onih koji to nisu ističe Daša Častek, koja u budući park već godinama dovodi svoje pse.

– Prije šest godina, kada smo nabavili prvog psa, počeli smo dolaziti na ovu travnatu površinu jer jasno označenu površinu za istrčavanje pasa u gradu nemamo. Ovaj prostor je gotovo idealan. Velik je, ima hlada, jedino nedostaju ograda i pitka voda. Ubrzo su njegove prednosti prepoznali i drugi Bjelovarčani pa nas se sada navečer istovremeno ovdje okupi i desetak – priča Daša, ujedno pozivajući komunalne redare da već jednom počnu kažanjavati nesavjesne vlasnike jer i sami nerijetko, kaže, ugaze u pseći izmet.

– Ima onih koji posebno za velikim psima ne žele skupljati izmet pa smo zbog njih i mi na meti mrzitelja pasa te nas sve stavljaju u isti koš – ljuti se Daša. A da uređenjem parka na dobitku neće biti samo vlasnici pasa, nego i stanovnici u neposrednoj blizini također nam je potvrdio zamjenik Brajdić.

– Stanovnici koji žive neposredno uz tu travnatu površinu najmanje deset godina čekaju da im se izgradi kolni pristup i inzistirat ću da njegova iz gradnja uđe u proračun već za sljedeću godinu – najavljuje Brajdić.