Bjelovarska Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo krajem prošle godine započela je s provođenjem novog projekta pod nazivom “Otac je važan kao i majka”. Riječ je o jednogodišnjem projektu koji je odobrilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a podržala Bjelovarsko-bilogorska županija. Prva radionica koju je vodila psihologinja Martina Marković održana je na Dječjem odjelu Narodne knjižnice “Petar Preradović”, a njezin cilj bio je istaknuti na koji način se razlikuje interakcija s majkom od one s ocem. Okupili su se očevi koji su i ovoga puta istaknuli kako rado sudjeluju u podjeli svakodnevnih obaveza sa svojim suprugama. Jedan od njih je Ivica Vrhovnik, otac Nike i Patrika, koji priznaje kako je svakodnevica ipak nešto lakša s drugim djetetom.

-S drugim djetetom sve je drugačije, i supruga i ja imamo više iskustva pa je sve nekako jednostavnije. Bez obzira na to, pokušavam pomoći koliko god mogu i koliko god je potrebno, a vjerujete da u tome zaista i uživam – kazao je Vrhovnik. Sličnog stajališta je i Alen Mrzlečki, otac četverogodišnjeg Adama.

-Rođenje našeg sina i supruzi i meni je u potpunosti promijenilo život, no isključivo u pozitivnom smislu. Adam je naša velika sreća pa nam ništa nije teško iako su nam dani zbog poslovnih obaveza vrlo dinamični. No najvažnije je da u odgoju našeg sina zajedno sudjelujemo – kazao je Mrzlečki. Kako je istaknula predijatica Marija Čatipović, predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo, cilj ovog projekta je pokazati da je u vrijeme današnjeg modernog načina života majci samoj gotovo pa nemoguće odgajati jedno, a kamoli dvoje, troje ili više djece.

-Stoga se očevi moraju uključiti u sve – od čuvanja djeteta do kuhanja ili spremanja, odnosno moraju s majkom podijeliti sve poslove koja radi i ona sama – zaključuje Čatipović.